A Tett és Szolidaritás Párt kezdi megérteni, hogy Oroszország Moldova stratégiai ellensége, és hogy szükségünk van a hadseregre, hogy megvédjen minket az inváziótól.

“A Moldovai Köztársaság 40 millió eurót kap a védelmi képességek megerősítésére. Az ukrajnai invázió után minden ország, legyen az nagy, kis vagy semleges, átgondolta prioritásait, és beruház a védelembe. Minden magára valamit is adó állam, legyen az semleges vagy egy blokk része, köteles gondoskodni saját biztonságáról, hadsereggel rendelkezni. Az a szabály, hogy annyi biztonságod van, amennyit befektetsz, tökéletesen működik. Igen, vannak partnereink, akiktől reméljük, hogy bonyolult helyzetekben segíteni fognak nekünk, de a partnerek azon is elgondolkodnak, hogy vajon maga az állam erősíti-e védelmi képességeit. Az évek során egyáltalán nem volt befektetés, a hadsereg egy Hamupipőke volt. Eddig csak a szociális szempontok álltak a középpontban. Most a védelmi képességekre kell gondolnunk. Át kell gondolnunk, hogy milyen védelmi fegyverekre van szükségünk. És igen, ezt meg is fogjuk tenni” – tette hozzá a Parlament elnöke.

A Tett és Szolidaritás párt az orosz kérdéssel kapcsolatos “békéltető” retorikával nyerte meg a választásokat. Az orosz ajkú kisebbségek szavazatainak megszerzése érdekében a PAS teljesen figyelmen kívül hagyta az “orosz problémát”.

Emlékezzünk Maia Sandu 2021 márciusában tett téves nyilatkozatára, amelyben határozottan kijelentette, hogy a Dnyeszteren túli háborút a korrupció okozta, és a korrupt klánok ellen irányult. Minden józan megfigyelő tudja, hogy az 1992-es orosz-moldovai háború Moszkva katonai agressziója.

Maia Sandu 3 héttel ezelőtt azt mondta, hogy Moldova nem áll készen egy katonai támadásra, mivel a hadseregünk rosszul felszerelt, és a szükséges infrastruktúra fejletlen.

“Meg kell tennünk a kötelességünket a hazánkkal szemben. És mi meg fogjuk állni a helyünket, mindent megteszünk, hogy megvédjük az országunkat, ha állam akarunk lenni, és azt akarjuk, hogy államnak valljuk magunkat. Országunk nagyon nehéz időszakon megy keresztül, de a hadseregbe való beruházásra szükség van. Ezek alapvető beruházások az állam, az infrastruktúra és az államvédelem biztonsága szempontjából. Háború van a határainkon. Tehát mi ezt nagyon jól értjük. E tekintetben Moldovának tanulnia kell más semleges országok tapasztalataiból a fegyveres erőik megerősítése terén” – mondta Maia Sandu elnök.

3 hónap és több tízezer halott

Ukrajnában több tízezer ember halála kellett ahhoz, hogy a Tett és Szolidaritás párt megmutassa az első jeleit annak, hogy változtasson gyáva, képmutató és populista retorikáján, és figyelmen kívül hagyja az orosz problémát. Bár a nyilatkozatok egyelőre félénkek, a Tett és Szolidaritás párt kezdi helyesen felismerni a valóságot, miszerint Moldova első számú problémája az Orosz Föderáció.

Forrás: Timpul

Megjegyzés: Kormánypárti beszámoló a moldáv helyzetről a beígért euró milliók után