Azt nem tudni, hogy mi lesz erre a válasz, de nehezen elutasítható, az biztos. Ugyanis a Nyugat azt állítja, hogy az oroszok titkos akciója lehetett a szabotázs (volt olyan elvetemült hírgyártó, aki azt írta, hogy orosz útlevelet találtak a tengerben a megsérült vezetékek közelében!), míg az oroszok az ellenkezőjét mondják.

A nagy játszma egy újabb fejezetéhez értünk tehát…

„Oroszország kész megfontolni az Európai Unió (EU) országainak javaslatait az Északi Áramlatban bekövetkezett balesetek közös kivizsgálására vonatkozóan, ha vannak ilyenek” – mondta Alekszander Grusko külügyminiszter-helyettes.

Hogy mennyire egymásnak homlok egyenest ellentmondóak az álláspontok, jól szemlélteti az alábbi két nyilatkozat:

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Oroszország idézhette elő a gázszivárgást az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken. A Föderációs Tanács nemzetközi bizottságának első helyettese, Vlagyimir Dzsabarov erre azt válaszolta, hogy csak mentális zavarral küzdők vagy szélsőségesen cinizmussal élők vádolhatják Oroszországot saját gázvezetékeik szabotázsával.

Ugyanezen a napon Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője azt mondta, hogy az Északi Áramlat vonalain történt incidensek nem voltak véletlenek, és az EU rendelkezésére álló információk „szándékosságra utalnak”. Borrell megjegyezte, hogy az EU támogatni fog minden olyan vizsgálatot, amelynek célja a rendkívüli állapot körülményeinek teljes tisztázása. Azt is jelezte, hogy az EU további lépéseket tesz „saját rugalmasságának javítása érdekében az energiabiztonság terén”.

Az ugye nyilvánvaló, hogy nem érdemes az oroszok kihagyásával vizsgálni az ügyet? Ha mégis megtennék, az csak egy további vitatott ügyet generálna…

Ha lesz egyáltalán vizsgálat. Ha nem lesz, vagy az oroszok nélkül lesz, akkor az egyrészt gyanút kelt, másrészt egy véget nem érő történet keletkezik az ügyből, aminek soha nem lesz igazolhatóan hiteles megoldása.

itthonrolhaza.hu