A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

Orbán Viktor már kora délután posztolt egy fotót a kormányülésről, és megígérte, hogy még szerdán bejelenti a legfontosabb döntéseket. Végül este hat után jelentkezett egy videóval a Facebookon, amelyet azzal kezdett: „A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet”.

Hozzátette: a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert.

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve azt is: kötelezik

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagykereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedő cégeket,
  • a telekommunikációs vállalatokat és
  • a légitársaságokat

arra, hogy az extra profitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket, és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni

– mondta a kormányfő, aki szerint a csütörtöki Kormányinfón ismertetik majd az intézkedések pontos részleteit.

A gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta erről a bankokat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tájékoztatta a Bankszövetség elnökségét, hogy a kormány több ágazati szektor mellett a bankok extraprofitjának elvonása mellett döntött – közölte a miniszter az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint Nagy Márton a Bankszövetség elnöksége előtt kijelentette:

rendkívüli időket élünk, rendkívüli időkben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség.

Azt mondta, hogy a világ a koronavírus-járvány és az energiaárak soha nem látott mértékű emelkedése miatt egy gazdasági válság küszöbén áll, és eközben Magyarországnak ki kell maradnia a szomszédunkban zajló háborúból, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát is. Ehhez a megfelelő gazdasági mozgásteret  a kormány a közteherviselés kiszélesítésével biztosítja – fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy a kormány tagjai megállapították: a hazai bankszektor eredményesen működik, a bankok a jegybanki kamatok emelkedése és a lakossági betéti kamatok alacsonyan tartása miatt kimagasló nyereségre, extraprofitra tesznek szert. Ezért úgy  döntöttek   , hogy ennek az extraprofitnak egy részét átmeneti jelleggel, két évig elveszik.