A miniszterelnök saját közösségi oldalán tett közzé bejegyezést, amelyben arról ír, hogy meg kell menteni Európát a háború gazdasági következményeitől.

Mi Európában is a béke hangján beszélünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán. 

A miniszterelnök a bejegyzésében arról is írt, hogy azonnali fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, hogy „letörjük a háborús inflációt, és megmentsük Európát a háborús gazdasági válságtól”.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt az ukrajnai háborúról és annak gazdasági következményeiről. A miniszterelnök úgy véli, nagy az esélye annak, hogy a háború elhúzódik, éppen ezért a június 4-ei kihelyezett kormányülésen elfogadták a költségvetést, amelyet az orosz–ukrán konfliktus gazdasági következményeihez igazítottak.

A háborúból, úgy vélem, ki tudunk maradni, de a következmények alól nem húzhatjuk ki magunkat, és ilyen következmény az infláció. Részben a háború hajtja fel az árakat, illetve a Nyugat által elfogadott szankciók is hozzájárulnak ehhez. Egy háborús gazdasági válságot kezelni tudó költségvetést hoztunk létre

– fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is elmondta, hogy a háborús infláció letörésének legjobb módja a béke. A kormányfő szerint 15-16 százalékon lenne az infláció, ha a kormánya nem vezette volna be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot és a rezsicsökkentést.

A kormány június 4-én  kihelyezett kormányülésen fogadta el a 2023-as költségvetést, és döntött az extraprofit-különadók kivetésének szabályairól. Az elhúzódó háborús helyzet miatt létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapba azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek  extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban. Az intézkedést számos kritika érte, az ellenzéki pártok arra hívták fel a figyelmet, hogy az említett szektorok a különadó miatt tovább emelik majd az árakat, így tesz például a Ryanair, az erről szóló cikkünket  itt olvashatja.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. május 6-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)