Az összegyűrt szavak

Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színész 1925. június 14-én született és 2007. június 3-án hunyt el.

Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze, aki Darvas Szilárd néven született a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként.

A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát.

1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. Ugyanebben a börtönben játszotta később a Szerelem című film néhány jelenetét.

A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1963-ban kerülhetett újra vissza a színpadra. Az 1963–64-es évadra a Miskolci Nemzeti Színházba, majd 1964–65-ben a József Attila Színházba szerződött. 1965-ben a Vígszínházba szerződött Várkonyihoz. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett.

Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, amit csak egy színész megkaphat. Vásznon a Liliomfi, a Dollárpapa és a Bakaruhában című filmekkel futott be. Filmjei közül kiemelkedik még a Szerelem, az Egy magyar nábob, az Új Gilgames és a Pacsirta. Néhány éve rendezőként is nagy sikerrel mutatkozott be, grafikáiból pedig rendszeresen rendeztek kiállításokat.

„Minden szakmának vannak kivételes lényei, Darvas Iván is ilyen volt” – mondta a színész halálakor Törőcsik Mari, aki a Szerelem után az Egy hét Pesten és Budán Makk-filmben is Darvas partnere volt. „A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de Darvas Iván olyat tudott, amit más nem” – szögezte le a színésznő.

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett érdemes művész, 1975-ben kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki.

(Via MTI)

Várjreám