Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki egy nappal az amerikai–dél-koreai haditengerészeti gyakorlat után. Phenjan idei 18. rakétakísérletére az után került sor, hogy az amerikai repülőgép-hordozó és haditengerészet gyakorlatokat vezetett a Fülöp-szigeteki tengeren.

Észak-Korea nyolc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjainál lévő tenger felé egy nappal az után, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hadgyakorlatot hajtott végre egy amerikai repülőgép-hordozó részvételével.

A dél-koreai vezérkari főnök szerint a rakétákat vasárnap lőtték ki az észak-koreai főváros, Phenjan Szunan térségéből.

Szombaton az amerikai USS Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó háromnapos haditengerészeti gyakorlatot fejezett be Dél-Koreával a Fülöp-szigeteki tengeren, ami nyilvánvalóan az első közös gyakorlatuk volt hordozóval 2017 novembere óta.

Az észak-koreai ügyekkel foglalkozó amerikai kapcsolattartó, Szung Kim különleges képviselő szombaton elutazott Szöulba, ezután lőtték ki a rakétát Phenjanból.

Pénteken találkozott dél-koreai és japán kollégájával, Kim Gunnal és Funakosi Takehiróval, hogy „minden eshetőségre” felkészüljenek, miközben Észak-Korea 2017 óta először készül nukleáris kísérletre.

Washington közvetlenül Phenjan felé egyértelműsítette, hogy nyitott a diplomáciára

– mondta Szung Kim szöuli látogatásán, megjegyezve, hogy hajlandó megvitatni a Phenjan számára fontos kérdéseket, például a szankciók enyhítését, miután az Egyesült Államok további ENSZ-szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben a ballisztikusrakéta-kilövések miatt, de Kína és Oroszország megvétózta a javaslatot.

A VASÁRNAPI KILÖVÉS VOLT PHENJAN 18. RAKÉTAKÍSÉRLETE CSAK 2022-BEN.

Ez a sorozat magában foglalja az ország interkontinentális ballisztikus rakétáinak öt éve első bemutatását. Dél-koreai és amerikai tisztviselők szerint vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea az északkeleti Punggye-ri városában lévő nukleáris kísérleti területén is folytatja az előkészületeket. Észak-Korea következő nukleáris kísérlete 2006 óta a hetedik lenne, és az első 2017 szeptembere óta, amikor azt állította, hogy felrobbantott egy olyan termonukleáris bombát, amely felférne az ICBM-jeire.

Amerikai–dél-koreai összefogás

A japán Okinava szigeténél nemzetközi vizeken tartott, közös amerikai–dél-koreai haditengerészeti gyakorlaton légvédelmi, hajó- és tengeralattjáró-ellenes, valamint tengeri tilalmi műveletekre került sor – írja a Guardian.

A május 10-én hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol megállapodott Joe Biden amerikai elnökkel a kétoldalú hadgyakorlatok fokozásáról Észak-Korea elrettentése érdekében.

Észak-Korea bírálta a korábbi közös hadgyakorlatokat, amelyek Washington Phenjannal szembeni folyamatos „ellenséges politikáját” mutatják.

Forrás: Index