Novák Előd (Mi Hazánk) arról beszélt ma a parlamentben, hogy a kormány támogatja a legális bevándorlást a vendégmunkások letelepítésén keresztül, és az illegális migránsokkal szemben is csak félmegoldás született. A határkerítés megépült ugyan, de a migránsokat csak visszakísérik.

Azt javasolják, hogy a határt védő rendőrök elrettentő hatással tűzparancsot kaphassanak, ezek közül az első lövés figyelmeztető lenne.

Kezdeményezik továbbá több milliós helyszíni bírság kiszabását a kerítésen átjutóknak, sok ezer euró van ugyanis a zsebükben, ami az embercsempészeknél köt ki általában. Összegzése szerint milliárdokat lehetne ezekkel a szankciókkal megspórolni.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált, a kormány elkötelezett az illegális migráció megállításában, a déli határ megvédésében. Ilyen következetességgel egyetlen ország sem jár el – mutatott rá, hozzátéve: tavaly nagymértékű volt az illegális migráció növekedése, és idén még nagyobb lesz a bővülés a jelenlegi tendenciák alapján.
Kitért arra, hogy a polgárőrök 371 milliós, a mezőőri szolgálat pedig 170 milliós támogatásban részesült a határvédelem segítése érdekében.
A képviselő felvetéseire a rendőrségi törvény ad választ, figyelmeztető lövést már többször adtak le a határon – mondta Rétvári Bence.