Norvégia a teljes kontrolltársadalom felé tart, ahol az állam mindenről tudni akar, amit teszel.

Norvégia vezető ország a digitális személyazonosítás terén. Ez szinte kötelező ahhoz, hogy modern életet élhessünk. Az embereknek ezt kell használniuk az online bankoláshoz és sok más dologhoz.

Most kiderült, hogy Norvégia még jobban ellenőrizni akarja a polgárokat.
Az Állami Statisztikai Központi Hivatal (SSB) Norvégiában most azt követeli, hogy ismerjék meg a polgárok élelmiszer-vásárlásait, és kövessék nyomon az összes kártyás fizetést.

A második világháború után központi szerepet játszottak a norvégiai “népesség-nyilvántartás” létrehozásában, amelynek eredményeként az emberek egyedi azonosítószámot, úgynevezett “születési számot” kaptak. Ez a hivatal már tudja, hogy az emberek hol élnek és mennyi jövedelmük van, de most már azt is pontosan nyomon akarják követni, hogy mit vásárolnak az élelmiszerboltban. Tudni akarnak minden egyes élelmiszert, amit megveszel.

A norvég állam szó szerint tudni akarja, hogy mit ettél ebédre!

Ez már túl messzire megy.
Ez a legújabb lépés valójában elég messzire megy az ellenőrző társadalom felé. Teljes gőzzel haladunk előre. Norvégiában szinte az összes nagy élelmiszerüzletláncot kötelezték, hogy osszák meg a nyugtaadataikat az állammal.

A Nets nevű kártyaterminál céget is kötelezték arra, hogy minden tranzakcióról részletes információkat osszon meg az állammal. A norvégiai élelmiszerüzletekben történő kártyás fizetések mintegy 80%-a ezen a cégen keresztül történik.

“A bankkártyával végzett fizetési tranzakciók és az élelmiszerboltok nyugtáinak összekapcsolása lehetővé teszi az SSB [állami statisztikai hivatal] számára, hogy a napi élelmiszervásárlások több mint 70%-ában összekapcsolja a fizetési tranzakciókat és a nyugtákat” – áll az állami hivatal honlapján közzétett nyilatkozatban.

Képzeljék csak el! Norvégia összekapcsolja a kártyás fizetésekkel végrehajtott fizetési tranzakciók adatait és az élelmiszerboltok nyugtáit, hogy kiderítse, pontosan milyen élelmiszert vásárolnak az emberek, és ki vásárolja azt. Más szóval, Norvégia pontosan nyomon fogja követni, hogy az állampolgárok milyen élelmiszert vásárolnak. Az állami ellenőrzés új szintjéről beszélünk.

Az állam tudni fogja, hogy mit ettél reggelire, ebédre, vacsorára, mindent. Kólát, sonkát, csirkét, steaket, amit csak akarsz. Az állam mindent látni fog.

Az állam nyomon fogja követni Norvégia összes fizetését. Óriási mennyiségű adatról beszélünk itt. Az állami statisztikai hivatal 2,4 millió nyugtát fog gyűjteni MINDEN nap, és évente mintegy 1,6 milliárd kártyatranzakciót. Ó, és ezt hallgassátok meg. Az NRK szerint ezeket az adatokat nem fogják törölni, ha egyszer már összegyűjtötték őket.

Milyen fizetési adatokról van szó? Nos, nézzük meg.

Tranzakció dátuma.
Tranzakciótípus státusz.
Kártyaszolgáltatás.
Annak a cégnek a szervezeti száma, ahol a kártyát használták.
Annak a vállalatnak a neve, ahol a kártyát használták.
A kártyahasználó neve, bankszámlaszám.
A tételekért kifizetett összeg.
A kifizetett teljes összeg.

Ezeket az adatokat aztán kombinálják az üzletben kapott nyugtákkal, és felhasználják, hogy kiderítsék, pontosan mit vásároltak az emberek. Ez ijesztő!

Az állam tehát nemcsak hogy adatokat gyűjt az összes kártyatranzakcióról, és ezeket párosítja a boltok nyugtáival, hogy kiderítse, pontosan mit vásároltál, hanem ezeket az adatokat korlátlan ideig meg is őrzik.
Az állam mindent tudni akar rólad!

Forrás: Peter Sweden