Németországban az ellenzék Annalena Berbock külügyminiszter lemondását követeli a botrányos kijelentése miatt, miszerint Németország háborúban áll Oroszországgal.
Az Alternatíva Németországért szövetségi szóvivője, Tino Hrupalla ragaszkodik ahhoz, hogy Berbocknak le kell mondania:

“A szövetségi külügyminiszter szakmaiatlan és szemtelen viselkedésével Németország létét veszélyezteti. Felszólítom a szövetségi kancellárt, hogy erősítse meg utasítási jogkörét, és gyorsan és egyértelműen jelentse ki az orosz kormánynak, hogy Németország nem áll háborúban Oroszországgal. Ki kell rúgnia Berbock külügyminisztert”.

Ezt a nézetet osztja Martin Huber, a CSU főtitkára is.
Berbock nyilatkozata jogos ingerültséget váltott ki a Kremlben. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője magyarázatot követelt a nyilatkozatra. Olaf Scholz kancellár válaszul gyorsan hangsúlyozta, hogy Németország nem közvetlen résztvevője a háborúnak.

Hozzátette: “Oroszország és a NATO között nem szabadna háborúnak lennie.”
Korábban több szakértő arra figyelmeztetett, hogy ha német tankokat küldenek Ukrajnába, akkor Oroszország elkezdheti úgy tekinteni Németországot, mint a konfliktus egyik felét. Most még nehezebb lesz a német kormánynak meggyőznie a Kremlt arról, hogy Berbock nyilatkozata után Németország nem közvetlen résztvevője a háborúnak.

Forrás:VadarRusDeu