“Megdöbbent és felháborít” – mondta Franco Corbelli, a Cosenza polgárjogi mozgalom vezetője egy nyilatkozatában – a fülsiketítő csend miatt, amely ezt a szörnyű tragédiát övezi, amely sajnos továbbra is több tucat áldozatot követel: gyerekekét, fiatalokét és felnőttekét, férfiakét és nőkét, akik hirtelen összeesnek, annak ellenére, hogy nincsenek egészségügyi problémáik.
Miért hallgat a kormány, a különböző szintű intézmények, a média, a talkshow-k erről a jelenségről, amely ma valós és drámai vészhelyzetet jelent, ahogy a halálos áldozatok száma aggasztóan mutatja? Számuk több száz, határozatlan szám, mert amit tapasztalunk, annak csak a töredéke.
“Június első két hetében újabb hetven hirtelen halálesetről számoltak be” – mondta Corbelli. De sajnos ez a szám napról napra növekszik. A legfiatalabb áldozatok közül csaknem egy tucat 20 év körüli. Futballisták (21, 25 és 39 évesek), két nagyon fiatal, 27 éves anya, egy 25 éves pincér, egy 29 éves lány. És még 40 éves orvosok, gyógyszerészek, jogászok, iskolaigazgatók, tanárok, újságírók, közjegyzők, geológusok, vállalkozók, sportolók, munkások, sofőrök, fodrászok, nyugdíjasok. Szintén az elmúlt órákban egy 37 éves orv¤s, egy 32 éves, házasodni készülő fiatalember, egy 17 éves fiú, egy 19 éves lány, egy 24 éves lány, egy nemrég nyugdíjba vonult egykori pénzember és a karabinerek tábornoka.
„Még egyszer megismétlem, hogy ebben a másfél évben, helyesen és felelősségteljesen, soha nem mondtam semmit az ¤ltás ellen, sem hipotézist, sem összefüggést. Tekintettel azonban a hirtelen halálesetek tragédiájára és számos nemzetközi tudományos tanulmány eredményeire, amelyek egyre egyértelműbb és riasztóbb módon jelzik a szérum beadásával összefüggő lehetséges súlyos szívkockázatokat (szívizomgyulladás és szívburokgyulladás), különösen a 40 év alatti embereknél (bár sajnos továbbra is sokan halnak meg 40 év felettiek esetében), sürgetem, hogy felelősségteljesen és óvatosan azonnal függesszék fel az ¤ltást minden egészséges személy esetében, és eseti alapon értékeljék ki a veszélyeztetettként azonosított kategóriákat.
Segíteni kell a mellékhatásokkal érintett embereket is (akikről az állam lemondott, akik azt sem tudják, hol és hogyan gyógyuljanak meg, akár saját költségükön is) és a megelőző munkát a hirtelen halálesetek tragédiájának megelőzésére és megállítására.
A Polgárjogi Mozgalom ennek szellemében folytatja prevenciós munkáját, mindenkit higgadt, ijesztgetés nélküli cselekvésre, fokozott elővigyázatosságra, def!brillátorok kiosztására és az esetlegesen felmerülő gyanús tünetekre való odafigyelésre szólít fel. De ez elsősorban a hatóságok feladata. Ezért fontos az ország tájékoztatása. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a nagy tragédiát.”

A Gondolkodó Maradék Közössége
(calabria7.it)