Mircea Geoană Mihai Morar podcastjában elárulta a valódi okot, amiért Románia belekeveredett az ukrajnai konfliktusba.

“Nincs szükségünk Oroszországra a határainkon”

A NATO főtitkárhelyettese szerint a NATO erkölcsi, politikai és stratégiai érdeke, hogy segítsen Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban.

“Az, hogy segíteni kell Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak, része annak az erkölcsi, politikai és stratégiai érdeknek, amely mindannyiunknak, a lengyelektől a románokig, fontos. Nincs szükségünk újra Oroszországra a határainkon, mert tudjuk, mit jelent egy kolosszus nyomása a határainkon” – mondta Geoană Mihai Morar podcastjában.

A NATO-főtitkárhelyettes azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin néhány évvel ezelőtt nem járult hozzá Románia NATO-csatlakozásához.

“Találkoztam Vlagyimir Putyinnal, és azt mondta nekem: “Nagyon nem örülünk, hogy csatlakoztatok a NATO-hoz, de az amerikaiakkal még tudunk együttműködni, de az EU-val vigyázzatok, mert gazdasági gyarmattá fognak változtatni benneteket”” – mondta Geoană a Morarnak.

A NATO-főtitkárhelyettes azt is bevallotta, hogy Vlagyimir Putyin többször is megpróbálta meggyőzni Románia képviselőit, hogy ne csatlakozzanak az Európai Unióhoz.

“Megpróbált meggyőzni minket, hogy maradjunk távol az Európai Uniótól, ez megdöbbentett, azt hittem, a NATO lesz a nagy félelme. Nem hallgattam rá, mert ha ő mond valamit, én az ellenkezőjét teszem, a másik irányba megyek! Mi történt volna Romániával, ha nem vagyunk a NATO-ban?! Hol állnának meg az oroszok? Hol lettünk volna? Kaptunk volna ennyi támogatást a Nyugat részéről?” – mondta Geoană.

Forrás:RomaniaTV