Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman azért terjesztette az oroszok által elkövetett tömeges nemi erőszakokról szóló megtévesztő információt, hogy így Ukrajna több katonai segélyhez jusson.

Ukrajnában már egy hete tart botrány, és végre kijutott Nyugatra is a hír.

Ljudmila Deniszova emberjogi biztos, aki korábban az ukrán civileken az orosz megszállók által elkövetett tömeges nemi erőszakról számolt be, elismerte, hogy maga találta ki a megtévesztő álhírt. Egy hete távozott a hivatala éléről, miután az ukrán parlament leváltotta.

Leváltásának oka éppen a tömeges orosz nemi erőszak szóló megalapozatlan vádak voltak. Deniszova sokáig hallgatott az ügy kapcsán. Végül elismerte, hogy “túlzott”. Védelmére azt hozta fel, hogy azért tette mindezt, mert így akarta rávenni a Nyugatot, hogy több fegyvert küldjenek Ukrajnába.

Nem találtak bizonyítékot

A képviselők május végén a visszahívásakor azt rótták fel Deniszovának, hogy az orosz katonák által elkövetett állítólagos szexuális zaklatásokról szóló információi “nem voltak megalapozottak, és elterelték a világ hírügynökségeinek figyelmét Ukrajna valódi szükségleteitől” – írta csütörtökön az Epoch Times.

Deniszova az LB.ua ukrán hírszervernek adott interjújában elmondta, hogy az általa terjesztett nemi erőszakokról szóló információkat arra használták fel, hogy több katonai segítséget szerezzenek Ukrajnának. Elismerte azt is, hogy “talán néhány nemi erőszakra vonatkozó állítást eltúloztak”.

El tudják képzelni, hogy amikor az olasz parlament nemzetközi ügyek bizottságában beszéltem, unottságot tapasztaltam a hallgatóság részéről. Azért beszéltem a szörnyű dolgokról, hogy valami módon rávegyem őket az Ukrajnának és az ukrán népnek szükséges kedvező döntés meghozatalára”
– fűzte hozzá.
Konkrét példaként elmondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom olasz politikai párt eleinte ellenezte a fegyverszállítást Ukrajnának, de a beszéde után a párt egyik vezetője hajlandónak mutatkozott támogatni az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást.
Ártott Ukrajnának

Pavlo Frolov ukrán parlamenti képviselő azzal vádolta Deniszovát, hogy olyan dezinformációkat terjesztett, amelyek “kárt okoztak Ukrajnának”. Felrótta az ombudsmannak a “részletekbe menő, természetellenes szexuális bűncselekményekre és a megszállt területeken elkövetett gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó nem megalapozott kijelentéseket”.

Deniszovának az orosz katonák által állítólagosan elkövetett tömeges nemi erőszakkal kapcsolatos hamis állításai nagy figyelmet keltettek a médiában, különösen Európában és Észak-Amerikában. Számos európai országban tiltakoztak az orosz katonáknak az ukrán nők ellen elkövetett erőszakoskodása miatt.

Május 25-én az ukrán Pravda is beszámolt róla, hogy a törvényhozás képviselői élésen kritizáltak Deniszovát “eltúlzott retorikája” miatt (Deniszova egy sajtóközleményben “gyertyafénynél megerőszakolt kilenc hónapos csecsemőről” írt). Ukrán újságírónők pedig nyílt levélben szólították fel Deniszovát, hogy ne közöljön meg nem erősített információkat, majd néhány nappal később a törvényhozás vissza is hívta pozíciójából.
Forrás: ma7