Magyarország érdeke, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában, mert akkor el lehet kerülni azokat a veszélyes forgatókönyveket, amelyek ahhoz készültek, hogy mit tehet a magyar kormány a Kárpátalján élő 150 ezres magyarság kimentésére, megvédésére – mondta el az Indexnek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. “Ha a front esetleg közeledik Ukrajna nyugati feléhez, az az eddigieknél jóval nagyobb biztonsági kockázatot jelent esetünkben” – tette hozzá.

A külügyminiszter úgy látja, Budapest továbbra is olyan politikát folytat, hogy minimális esélye legyen annak, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. “Hoztunk már elég szankciós döntést, de most már inkább arra kellene fókuszálni a Nyugatnak, hogy miként lehetne mielőbb tűzszünetet elérni, idővel pedig békét kötni” – mondta.

Megjegyezte: minden olyan országnak, amelynek szomszédságában háború folyik, fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén megvédje magát. Magyarországon is készültek háborús vészhelyzeti forgatókönyvek, a magyar katonaság kivonása a határvédelemből is részben erről szól.

Azonban a külügyminiszter is elismerte, nem valószínű, hogy az ukrajnai háború rövid időn belül véget érne.

Szijjártó Péter ismét megerősítette: Magyarország tartja, amit korábban mondott, és ha helyszín kell a béketárgyalásokhoz, akkor ebben nyitottak, úgy ahogyan azt rögtön a háború kitörése után már egyszer felajánlották. “Ugyanakkor továbbra is befogadjuk a kelet felől érkező menekülteket” – tette hozzá.

“Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nincs vitánk” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, egyszerűen azért, mert eltérőek az érdekeink.

„Ő az ukrán, mi pedig a magyar érdekeket képviseljük. És mi az ukrán érdek? Minél több országot bevonni ebbe a konfliktusba, legalábbis a fegyverszállítások útján. Ezzel szemben a mi érdekünk az, hogy mindenképpen maradjunk ki ebből a konfliktusból és minimális legyen az esélye annak, hogy belesodródjunk egy háborús szituációba.  Kétségtelen az is, hogy már a háború kitörése előtt is feszült viszony jellemezte a magyar–ukrán kapcsolatokat. Viszont mióta kitört a háború, azóta zárójelbe tettük a feszültségeket keltő ügyeket.” – jegyezte meg Szijjártó Péter.