A Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) júniusban az Enel Energiát jelölte ki végső szolgáltatónak (SOU) azon végfelhasználók számára, akiknek más forrásból nincs biztosított villamosenergia-ellátása – derül ki az ANRE dokumentumából.
Az ár megdöbbentő, és senki sem fogja kifizetni, de mutatja, milyen kétségbeesett helyzetbe kerültek a beszállítók, akik nem kapják meg a pénzüket az államtól az árplafonokra.

“A 4. cikk (4) bekezdésének rendelkezései szerint. (1) lit. c) és d) pontja alapján a 2022 JÚNIUS hónapra kijelölt FUI az ENEL Energie S.A. A rendelet 4. cikkének (4) bekezdése szerint. (3) bekezdése alapján az ENEL Energie S.A. átveszi mindazokat az ügyfeleket, akik 2022 JÚNIUSÁBAN olyan helyzetbe kerülnek, hogy a rendelet feltételei szerint nem rendelkeznek más forrásból származó garantált villamosenergia-ellátással” – áll az ANRE közleményében.

A végső menedék ára, amellyel az Enel Energie a végső menedék szállítója lett, 9,633 lej/MWh, ami a legalacsonyabb az összes nagy szolgáltató közül, amely benyújtotta az ANRE-nek a FUI-árakat. Az Electrica Furnizare 10.900 lej/MWh, a CEZ Vânzare 11.600 lej/MWh, az E.On Energie pedig 15.000 lej/MWh áron.

Arra számítunk, hogy néhány beszállító a közeljövőben beszünteti tevékenységét – Urluescu, AFEER

Ezért a nagy beszállítók éppen azért küldik el az ANRE-nek a FUI-árakkal ellátott ajánlataikat – amelyek elméletileg a becsült piaci beszerzési költségen alapulnak -, hogy ne váljanak FUI-vá, mert a kijelölt FUI az lesz, amelyik a legalacsonyabb árral érkezik.

Feltételezhetjük, hogy az Enel 9 600 lej/MWh-s ajánlatot küldött, így nem ez volt a legjobb, de végül ez lett a legjobb, mert a többiek többet ajánlottak. A múlt hónapban a FUI az E.On-nak ítélte oda a megbízást, 7 440 lej/MWh áron. Ebben a hónapban, hogy ne “kockáztassa” a FUI-vá válást, az E.On 15.000 lej/MWh-val jelentkezett, ahogy fentebb látták.

Még ha az Enel át is veszi az ügyfeleket a júniusban “meghalt” szolgáltatótól, ők semmiképpen sem fizetik meg ezt az árat. A GEO 27/2022 szerint a végső árakat a háztartási fogyasztók számára 0,68 lej/kWh-ban (680 lej/MWh), illetve 0,80 lej/kWh-ban (800 lej/MWh) maximálják azok számára, akiknek a havi átlagfogyasztása tavaly 100, illetve 300 kWh volt. A többi háztartás esetében a szerződéses ár vagy a szolgáltató beszerzési költségétől függően havonta változó ár érvényes.

Meg kell jegyezni, hogy még akkor is, ha egy FUI végül átveszi az ügyfeleket, 0,08 lej/kWh vagy 80 lej MWh szabályozott ellátási árréssel rendelkezik. Az állam fogja kifizetni – vagy kellene kifizetnie, mivel a kifizetések lassúak, ezért a szolgáltatók nem akarnak erőszakkal új ügyfeleket szerezni – a (magasabb) beszerzési költségei – beleértve az egyensúlytalanság költségét és a 80 lej/MWh árrést – és a felső határértékkel meghatározott aktív energiaár közötti különbséget, amelyen köteles értékesíteni.

Forrás: Economica