Ekkora mozgósítás Kárpátalján még nem volt, amióta kitört a háború – mondják. Becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál,  presszókban. Már a cigánytelepeken is. És már a házakba is bemennek. A szóbeszéd szerint a feladat az, hogy tízezer embert be tudjanak sorozni a háború zajától távoli területről. Új dandárt alakítanak – beszélik, miután a legnagyobb, profi, kiképzett katonákból álló dandárt, más néven a munkácsi 128-asokat óriási veszteség érhette Szoledarnál. A kelet-ukrajnai település elfoglalását január 13-án jelentették be az oroszok. Hogy valójában mi a pontos igazság, hányan veszíthették életüket a keleti fronton az elmúlt napokban, azt senki sem tudja, hadititok. Ami biztos, hogy azokon az ukrán közösségi oldalakon, ahol eddig alkalmanként osztották meg egy elesett hős nevét és fényképét, az elmúlt 2–3 napban sorjáznak a gyászhírek. Amikor átlépjük a határt, még csak sejtjük, mi vár ránk odaát. Fél óra sem kell és rájövünk: aki csak hírekből tájékozódik, elképzelni sem tudja, milyen most az élet a határ túloldalán. Még ha nem is találunk hűtőkamiont elrejtve, tele holttestekkel – ilyen információk is terjedtek már idehaza a minap –, jelentős lehet az eddigi veszteség is, ami pedig ezután jön, ha így megy tovább, felbecsülhetetlen.
Pesti Srácok

Tovább az Euro Weekly News cikke:

A nyugat-ukrajnai Kárpátalján a hatóságok állítólag férfiakat gyűjtenek össze és soroznak be a hadseregbe.

Az ukrán hatóságokat azzal vádolták meg idén hétfőn, január 23-án, hogy a nyugat-ukrajnai Kárpátalján tömeges sorozást hajtanak végre magyar nemzetiségűek ellen.

Ezt az állítást a PestiSrácok című magyar online kiadvány közölte, amelynek tudósítói nemrég személyesen jártak a térségben, hogy szemtanúi legyenek a történteknek.

“Egyre több információ szivárog ki arról, hogy talán a 128. ‘Mukacsevo’ hegyi dandárnak, az ukrán hadsereg elit egységének legalább a fele meghalt a háború legnagyobb csatájában”, Donyeck városának, Szoledarnak közelében – folytatta a hírportál.

“A PestiSrácok.hu forgatócsoportja Kárpátalján járt, ahol a háború kezdete óta a legnehezebb kényszersorozási művelet zajlik” – pontosított a kiadvány.

“A súlyos, minden korábbit meghaladó veszteségek miatt radikális módszereket alkalmaznak a létszám pótlására. Helyi források szerint az ukrán hatóságok tavaszra 10 ezer embert terveznek behívni Kárpátaljáról” – számoltak be a magyar újságírók.

Kifejtették: “Kárpátalja szinte minden településén napok óta folyik a hadseregbe való kényszersorozás. Beregszászban, Nagysolnán vasárnap körbevették a piacot. Onnan 70 embert vittek el”.

A budapesti hírportál megfigyelései szerint ez az ukrán hadseregbe való kényszersorozás “már-már emberrablásnak nevezhető. Ráadásul Kárpátalján példátlanul kegyetlen mértéket öltött a megmaradt magyarok üldözése és vagyonuk megfosztása”.