Maia Sandu Moldova elnöke válaszolt Szergej Lavrovnak, az Oroszországi Föderáció külügyminiszterének, miután azt mondta, hogy a Nyugat megpróbálja a Moldovai Köztársaságot második Ukrajnává tenni.

Maia Sandu emlékeztet arra, hogy a Moldovai Köztársaság nagy összegeket fizet időben az Orosz Föderációból származó földgáz-fogyasztásért. Emlékeztet arra is, hogy sok évvel ezelőtt bejelentette, hogy csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. A kijelentések a TV8-on a “Cutia Neagră” című műsorban hangzottak el, válaszul szergej Lavrov orosz külügyminiszter durva rekcióira.

“Nem látok összefüggést a gázszállítások és a jelölti státusz megszerzésére irányuló szándékunk között. Régóta szerettük volna ezt, és ezt már évek óta bejelentettük. Tettünk néhány kötelezettségvállalást arra is, hogy pályázunk az uniós tagságra. Persze, nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen helyzetben, kontextusban fog megtörténni. De ezek külön dolgok.
A Gazprommal kötött szerződés szerint mi fizetjük pontosan a fogyasztást, és nagyon nagy összegeket fizetünk. Vannak olyan uniós országok is, amelyeknek szintén van szerződésük.
Moldova független és szuverén ország, és a polgárok azt mondták, hogy szabad országban akarnak élni, egy olyan államban, amely tiszteletben tartja őket, egy olyan államban, ahol a vagyont fel lehet építeni”
– mondta Maia Sandu államfő.

A fenti nyilatkozat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozataira reagálnak, amelyek Moldova és az Európai Unió csatlakozási kérelemmel kapcsolatos szándékaira utalnak.

“Megpróbálják Moldovát második Ukrajnává tenni. A Moldovai Köztársaság vezetésének pedig olyan megközelítése van, hogy “most elkezdünk csatlakozni az EU-hoz, aztán meglátjuk, mit ígérnek nekünk, és akkor eldöntjük, hogy a FÁK-ban maradunk-e”. Azt mondják, hogy “az oroszoknak kedvezményeket kell adniuk nekünk a gázra, és el kell halasztaniuk a kifizetéseket. Ez egyfajta koldulás és zsarolás. Ezzel azt sugallják, hogy ha nem teljesítik az oroszok, akkor gyorsabban megyünk az EU-ban, ha mégis teljesítik a kérést, akkor is, csak lassabban csatlakozunk. Az EU nagyon keményen dolgozik azon, hogy arra kényszerítse Moldovát, hogy ott megnyissák a második frontot” – mondta Lavrov.

Ugyanakkor Emmanuel Macron francia elnök kisinyovi látogatása során kijelentette, hogy támogatja Moldova európai uniós csatlakozását. Azt sugallta, hogy a Dnyeszteren túli régió problémája nem akadályozza ezt a folyamatot.

Azt is megemlítjük, hogy június 17-én az EK nyilvánosságra hozza a Moldovával, Ukrajnával és Grúziával kapcsolatos ajánlásait és jövőképét az EU-hoz való csatlakozási kérelem benyújtásával összefüggésben. Ezt követően az EU tagállamai több napon keresztül megvitatják ezeket az európai bizottsági ajánlásokat, és június 24-én az egész EU átfogó ajánlásával fognak előállni.

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Moldova EU tagjelölti státuszát

Magyarország támogatni fogja Moldova uniós integrációját a csatlakozási folyamat során – mondta a magyar kormány vezetője sajtóirodájának vezetője, Havasi Bertalan szerint.

A két miniszterelnök – Orbán és Natalia Gavrilița  – beszélt az ukrajnai helyzetről, többek között a menekültválságról is, megjegyezve, hogy mindkét ország ukrajnával határos, és több százezer, háború elől embernek segít – mondta Havasi az MTI-nek.

Orbán és Gavrilita szintén méltatta az országaik közötti történelmi kapcsolatokat, és támogatásukról biztosították a kétoldalú együttműködés további erősítését a közgazdaságtan és a szakképzés területén – tette hozzá Havasi

Forrás: 10TV