Ismét otthonaikba kell majd zárni az embereket. Ősszel az egészségre hivatkozva akadályozzák meg, hogy a gazdasági helyzet miatt az elégedetlenség, a tiltakozás, a lázadás az utcán jelenjen meg.

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani” – javasolja Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.
Márciusban Európa-szerte mindenhol megszűnt a járványügyi korlátozások többsége, fellélegezhettünk és visszakaphattuk a régi életünket. Azonban a vírus nem tűnt el, a háttérben ugyanúgy velünk volt és változott, mint eddig.

Továbbra is az enyhébbnek számító Omikron variáns a domináns, de lassanként érkeznek a figyelmeztető hírek: egyre több ország vezet be szigorításokat, nyugaton már újabb hullámok kibontakozása zajlik – írja a 24.hu.

“Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni” – mondta a virológus.

Jelenleg két újonc, az Omikron BA.4 és BA.5 variáns terjed Nyugat-Európában, a virológus szerint már hazánkban is ezek okozzák a növekedést. A legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor a Covid-teszt még negatív eredményt mutat.
Az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek, mint az eredeti Omikron, ugyanis mutációk során felszedett változásaik rontják a vírussal szembeni első védvonalunk hatásfokát. De a vakcinákkal kialakított T-sejtes védelem hatékonysága továbbra is magas fokú, így a vakcinák továbbra is jól védenek a súlyos megbetegedés ellen.
“Bármilyen, klasszikus Covidra utaló tünet esetén jelentkezzünk a háziorvosunknál, lehetőség szerint végeztessünk tesztet, vagy végezzünk mi magunk gyorstesztet, ám a legfontosabb, hogy tartsuk magunkat karanténban” – tette hozzá a szakember.

naphire.hu