Egy orosz kormánypárti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a parlament alsóházához, az állami dumához, amelyben azt követeli, helyezzék hatályon kívül a Litván Köztársaság függetlenségéről szóló rendeletet – írta meg a litván közszolgálati média, az LRT.

Jevgenyij Fedorov szerint a balti ország autonómiáját elismerő rendelet törvénytelen, mivel „alkotmányellenes testület fogadta el, megsértve ezzel a Szovjetunió alkotmányát”.

Az orosz képviselő mindezt azzal magyarázza, hogy egy 1991-ben megtartott oroszországi népszavazáson a többség a Szovjetunió mint egységes állam megőrzése mellett foglalt állást, a Szovjetunió jogutódjaként pedig az Oroszországi Föderációt ismerték el. Ugyanakkor még abban az évben, 1991. szeptember 6-án a Mihail Gorbacsov akkori államfő vezette Szovjet Államtanács elfogadott egy határozatot, amely elismerte Litvánia függetlenségét, valamint kiválását a Szovjetunióból.

Litvánia 1990 márciusában, a Szovjetunióban elsőként kikiáltotta autonómiáját, amelyet ezt követően ötven másik ország is elismert. Hónapokkal később, 1991 januárjában Moszkva megpróbálta megdönteni a litván kormányt, a tömeges polgári ellenállás és a nemzetközi tiltakozás nyomán azonban a szovjet erők visszavonultak az országból.

Jevgenyij Fedorov ennek ellenére azzal érvel törvénytervezetében, hogy Litvániában „nem tartottak népszavazást a Szovjetuniótól való elszakadásról és nem állapítottak meg átmeneti időszakot a vitás kérdések megvizsgálására”.

Az orosz politikus korábban, 2015-ben már kérdőre vonta az európai ország függetlenségének törvényességét.

Akkoriban képviselőtársával, Anton Romanovval együtt levélben fordultak az orosz ügyészséghez, azt állítva, alkotmányellenes testület döntött arról, hogy Litvánia önálló állammá válhat. Az ügyészség vizsgálatot is indított, amelyet az akkori litván külügyminiszter, Linas Linkevicius jogi, erkölcsi és politikai abszurditásnak nevezett.

A jelenleg benyújtott törvényjavaslat azt követően látott napvilágot, hogy a litván parlament az előző hónapban egyhangúlag elfogadott egy határozatot, amely kimondja, Moszkva Ukrajna elleni háborúja népirtásnak minősül, Oroszország pedig terroristaállam.

Forrás: ukrinform