A BIZARR INNOVÁCIÓ FIGYELNÉ A KARBONLÁBNYOMUNKAT IS

Amit egykor még sci-fi filmekben jelenítettek meg, mostanra az vált alapvetővé, jelenünkben már az emberekbe ültethető chipek kezdenek megszokottá válni, idővel pedig mindig érkezik egy újabb innováció, ami hátborzongatóan utópisztikus. Ilyen a legutóbbi is, a lenyelhető mikrochip tabletta. Bizarr.

A Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat jelentette be, hogy egy mikrochippel ellátott lenyelhető tablettát készített, ami konkrétan jeleket küld a hatóságoknak.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a héten a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon mutatta be az új találmányt.

“Ez alapvetően egy biológiai chip” – mondta Bourla.

“A chip egy tablettában van. És amint beveszed a tablettát, feloldódik a gyomrodban, majd jelzést küld, hogy “célba ért”.

Képzeljük csak el, mennyi mindenre használhatjuk ezt.

Így a vállalatok mindig tudnák, hogy milyen gyógyszer kell egy adott személynek, és így be is vetetnék velük.”

“Lenyűgöző, ami ezen a területen történik” – tette hozzá.

De vajon egy ilyen jeleket küldő tablettát a hatóságok arra nem használhatnának fel, hogy nyomon kövessék a tevékenységünket, tartózkodási helyünket, akár a szén-dioxid-kibocsátásunkat is mérjék?

A Marketwatch szerint J. Michael Evans, az Alibaba Group leányvállalatának elnöke pontosan ezt fogalmazta meg a héten Davosban.

“A technológia segítségével kifejlesztjük a fogyasztók számára azt a lehetőséget, hogy mérni tudják teljes karbonlábnyomukat” – mondta a fórumon.

“Ez mit jelent? Azt, hogy nézi, hová utaznak. Hogyan utaznak. Mit esznek. Tehát egyéni karbonlábnyom-követő” – magyarázta Evans.

Majd a végén hozzátette: „Figyeljétek a fejleményeket, ez még nem működő rendszer, de dolgozunk rajta.”

Forrás: Hetek