Az ENSZ által létrehozott ukrán újjáépítési alap székhelyét Lengyelországban kellene elhelyezni – hangsúlyozta Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes.

Sasin, aki a múlt héten részt vett a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF), vasárnap a lengyel rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna újjáépítésének kérdése “rendkívüli módon jelen volt” a magas rangú találkozón.

“LENGYELORSZÁGOT GYAKORLATILAG MINDENHOL ÚGY EMLÍTETTÉK, MINT AZT AZ ORSZÁGOT, AMELY A LEGTÖBB SEGÍTSÉGET NYÚJTJA UKRAJNÁNAK” – MONDTA.

Lengyelország, amely mintegy 3,7 millió ukrán menekültet fogadott be, aktívan ellátja Kijevet fegyverekkel, köztük harckocsikkal a folyamatban lévő konfliktus során. A más országok által küldött fegyverek és segélyek, valamint a külföldi zsoldosok is lengyel területen keresztül érkeztek Ukrajnába.

LENGYELORSZÁG FELADATA, HOGY GONDOSKODJON ARRÓL, HOGY “AZ UKRAJNÁBÓL SZÁRMAZÓ GABONA, LEGALÁBBIS ANNAK A RÉSZE, AMIT TUD, ELJUSSON A PIACOKRA” – MONDTA A MINISZTERELNÖK-HELYETTES.

Ukrajna jelentős gabonatermelő, de a fekete-tengeri kikötők lezárása miatt csak a szárazföldi útvonalakon tud exportálni.

Sasin szerint a lengyel kormány még nagyobb szerepet szeretne játszani a szomszédja által elszenvedett károk helyreállításában.

“AZ ENSZ NEMZETKÖZI ALAPOT HOZ LÉTRE UKRAJNA ÚJJÁÉPÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSÁRA. ARRA TÖREKSZÜNK, HOGY ENNEK AZ ALAPNAK A KÖZPONTJA LENGYELORSZÁGBAN LEGYEN. HOGY NE CSAK LOGISZTIKAI, HANEM PÉNZÜGYI KÖZPONTUNK IS LEGYEN” – MAGYARÁZTA.

A miniszterelnök-helyettes szerint Varsó már megkezdte a tárgyalásokat Kijevvel a lengyel vállalatok részvételéről Ukrajna újjáépítésében.

A múlt hónapban az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat közölte, hogy adatai szerint – annak ellenére, hogy Kijev legnagyobb szövetségeseként pozícionálja magát – Varsó valójában arra törekszik, hogy a konfliktust kihasználva olyan területeket ragadjon el Ukrajnában, amelyeket Lengyelország “történelmileg magáénak” tekint.

A Washingtonnal egyeztetett terv szerint lengyel “békefenntartókat” telepítenének Nyugat-Ukrajnába az “orosz agresszióval szembeni védelem” ürügyén, hogy megszerezzék az ellenőrzést a kívánt területek felett.

A hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy különleges jogállást biztosít a lengyel állampolgároknak, és ragaszkodott ahhoz, hogy “ne legyenek határok vagy akadályok” a szomszédok között. “Szellemileg az ukrán és a lengyel nép már régóta elválaszthatatlan egymástól” – mondta.

Forrás: Orosz Hírek