A NATO válaszlépésének az Oroszország által Ukrajnában alkalmazott taktikai atomfegyverekre “pusztítónak” kell lennie, de csak hagyományos fegyvereket kell bevetnie, mivel Moszkva fenyegetése nem a szövetség ellen irányul – mondta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

“Legjobb tudomásunk szerint Putyin azzal fenyegetőzik, hogy taktikai atomfegyvereket vet be ukrán földön, nem pedig azzal, hogy megtámadja a NATO-t, ami azt jelenti, hogy a NATO-nak hagyományos módon kell válaszolnia” – állította Rau az NBC News Meet the Press című műsorában szerdán tartott szereplése során.

“DE A VÁLASZNAK PUSZTÍTÓNAK KELL LENNIE. ÉS AZT HISZEM, EZ AZ AZ EGYÉRTELMŰ ÜZENET, AMELYET A NATO-SZÖVETSÉG MOST OROSZORSZÁGNAK KÜLD” – MUTATOTT RÁ A MINISZTER.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy “szörnyű következményei lennének” annak, ha Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában, hozzátéve, hogy ezt az üzenetet már közölték az orosz vezetéssel.

A figyelmeztetés Vlagyimir Putyin egy héttel ezelőtti beszédét követte, amelyben részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, és “a NATO-államok egyes magas rangú tisztviselőit” hibáztatta, amiért azt sugallták, hogy indokolt lenne nukleáris fegyverek bevetése Oroszország ellen.

Az elmúlt héten az Egyesült Államok és a szövetségesek fokozták a hírszerzési adatgyűjtést és a megfigyelést, mivel aggódnak amiatt, hogy az arra utaló jelek, hogy Oroszország atomfegyverek bevetése mellett dönt, “túl későn érkezhetnek” – jelentette kedden a Politico.

A hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint fokozták az Ukrajnában lévő orosz egységek légi, űrbeli és kibertéri megfigyelését, amelyek potenciálisan megkaphatják a Kreml nukleáris parancsát, és különös figyelmet fordítanak Oroszország nyugati Kalinyingrádi exklávéjára is.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a múlt héten megismételte, hogy “nem fenyegetünk senkit atomfegyverrel”. Az újságíróknak az orosz katonai doktrínára hivatkozott, amely kimondja, hogy nukleáris fegyvereket csak akkor lehet bevetni, ha ilyen vagy más tömegpusztító fegyverek célpontja az ország, vagy ha az országot a hagyományos fegyverek által jelentett egzisztenciális veszély fenyegeti.

Orosz Hírek