Az energiaválság miatt megvonják az áramot a legnagyobb kriptobányászüzemektől Iránban, miután a kormány szerint máshogy nem orvosolható az egyre jobban elharapódzó helyzet.

Mostafa Rajabi Mashhadi, az iráni energiaipar szóvivőjének közleményéből derült ki a kormány döntése.

Bloomberg információi szerint június 22-én lép életbe a törvény az áramkimaradásokkal sújtott országban, amely következtében 118, államilag jóváhagyott bányásztelepet fosztanak meg az energiától.

Irán még 2019-ben tette hivatalossá a kriptobányászatot, majd ezután nem sokkal elkezdte kiadni az ahhoz szükséges engedélyeket. Akkor még mindössze az volt a feltétel, hogy a bányászók magasabb díjat fizessenek az áramért, és hogy a bányászott bitcoinjaikat az iráni központi banknak adják el. Azóta azonban két leállást is elrendelt a kormány tavaly, hogy enyhítse az energiainfrastruktúrára nehezedő nyomást, amikor az áramkereslet rekordokat döntögetett – írja a TechCrunch.

Az országban ennek ellenére is sokáig virágzott a bányászat: az Elliptic elemzőcég adatai szerint tavaly májusban a világ bitcoinbányászati tevékenységének 4,5 százalékát tette ki Irán. A Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) szerint ez idén januárra 0,12 százalékra csökkent. Arról nem tudni, hogy az iráni kormányt befolyásolta-e döntésében a kriptopiac bezuhanása.

Index