Ha az ukrán vezetés nem próbálta volna betiltani a kisebbségek nyelvi jogait, akkor semmi sem történt volna – vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Szerinte Kijevvel olyan megállapodás született Isztambulban, ami reményt adott, de az ukrán vezetés végül nem volt hajlandó megállapodni – írta az Index.

“Ami Magyarországot illeti, tudom, hogy Kárpátalján, azokon a területeken, ahol magyarok élnek, megtartják a nyelvüket és tanítják azt. Magyarország az az ország, amely ezeket az embereket honfitársainak tekinti, támogatja őket, segíti a magyar nyelvű oktatás megteremtését” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

“Ha az ukrán rezsim nem indított volna frontális támadást az oroszok ellen, és nem próbálta volna betiltani a magyar és a román nyelvet is, amikor elfogadta az államnyelvről szóló törvényt, amely kimondta, hogy csak az ukrán nyelvet lehet használni, nem csak az állampolgárok és az államok közötti hivatalos ügyekben; ha az ukrán rezsim nem indított volna ilyen frontális támadást, és egyszerűen végrehajtotta volna a minszki megállapodásokat, amelyeknek a lényege a különleges státusz, és a különleges státusz elsősorban az anyanyelvhez való jogon alapul, akkor semmi sem történt volna” – mondta a külügyminiszter. Hozzátette: “Készek lettünk volna a kapcsolatok fejlesztésére a minszki megállapodások végrehajtásának keretében. De ők ezt nem voltak hajlandóak megtenni. Nem tudom elképzelni, hogy mi lesz most ennek az Ukrajnának a sorsa”.

forrás: ukrinform