Dúró Dóra: “demográfiai katasztrófa fenyeget”, Orbán Viktor: “egyetértek”

” Van-e elég bátorsága, miniszterelnök úr? ” címmel nyújtott be azonnali kérdést Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy 2011 óta Magyarországon a termelékenység soha nem csökkent, de idén még ez is bekövetkezhet. Gyermekvállalás helyett a családokat ma a mindennapi gondok terhelik, amelyek a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikájának a következményei. Ezek között ordító aránytalanság, hogy

a német autógyárak nagyságrendileg annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a teljes rezsivédelmi alapra fordít
– mutatott rá a képviselő.

Dúró Dóra hozzátette: jelenleg a potenciálisan gyermekvállaló korban lévő fiatalok többségének még a lakhatása sem megoldott, a családtámogatások inflációkövetővé tétele hathatós megoldás lenne a jelenlegi helyzetben.

Ha az elmúlt 12 év tendenciája folytatódik, akkor egy fenntarthatatlan államháztartás felé rohan Magyarország. Mit tesznek annak érdekében, hogy elkerüljük az összeomlást ?– tette fel kérdését a Mi Hazánk országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor komoly kérdéseknek nevezte az elhangzottakat, majd arról beszélt, hogy az inflációkövető családtámogatás államcsődhöz vezetne, az állam csak a nyugdíjakat tudja inflációhoz kötni.

“Ennél többet nem tudunk vállalni”
– vallotta be a miniszterelnök.

A családok támogatása ügyében Orbán Viktor úgy értékelt, hogy a kormányai sok erőfeszítést tettek a demográfia ügyében, de beismerte, hogy áttörést nem sikerült elérni.

Reagálásában Dúró Dóra újabb két aspektust ajánlott a kormány figyelmébe. Az egyik, hogy idén 70 olyan nap van, amikor a családoknak kell gondoskodniuk a gyermekük felügyeletéről az átgondolatlan iskolai szünetek miatt, továbbá kínzó probléma az édesanyák szülési korának kitolódása. Szemléletváltásra és új területek megnyitására van szükség – összegzett Dúró.

“Minden szavával egyetértek”  – kezdte záró válaszát a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a covid és a gazdasági válság ellenére a kormány semmilyen családtámogatást nem vett el, ami persze közvetlenül igaz, de például a KATA adózással működő családi vállalkozásokra tekintve már beszélhetünk családellenes intézkedésről.

“Számolunk, osztunk, szorzunk és azon vagyunk, hogy kitolhassuk az SZJA-mentességet akár 30 éves korig a nők esetében” – ígérte meg Orbán.

Forrás: Magyar Jelen