A krími híd (oroszul: Крымский мост), más néven Kercsi-szoros híd vagy Kercsi híd , egy pár párhuzamos híd, egy út, egy sín, átível a Kercsi -szoroson Az oroszországi szárazföldi Krasznodari terület Taman-félszigete és a Krím Kercs -félszigete , amelyre Oroszország és Ukrajna egyaránt igényt tart, valamint fontos utánpótlási vonal az orosz erők déli irányú támogatására.

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a híd a világ egyik legjobban őrzött objektuma, ugyanakkor sérülékeny pontja az orosz utánpótlásnak, mert egy mai viszonyok között aránylag kis erejű robbanással is le lehet állítani a rajta áthaladó forgalmat. Nem véletlen, hogy a Krím 2014-es Oroszországba olvasztása után, 2015-ben kezdődött az építés; nem lehetetlen, hogy már akkor megvoltak a mai tervek…

Most az ukrán hírszerzés azt közölte, hogy részletes műszaki dokumentációt kapott a krími hídról.

Dmitrij Marcsenko, az Ukrán Fegyveres Erők vezérőrnagya előző nap azt mondta, hogy a krími híd az ukrán erők csapásainak első számú célpontja. Megjegyezte, hogy az esetleges sztrájkok tárgyává választotta annak a ténynek köszönhető, hogy a híd “a tartalékok felhalmozásának módja”.

Mint Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára június 16-án felidézte, nem ez az első alkalom, hogy Kijev felől fenyegetik a hidat, és a Kreml ezt a tényt is figyelembe veszi.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a híd katonai biztonsága teljes mértékben biztosított.

Fel kell hívni a figyelmet arra a tényre, hogy az alapvető infrastruktúrákat eleddig csakis a ukrán erők támadták. Nyilván nem azért, mert kifejezetten céljuk ezek megsemmisítése, hanem azért, mert a harcokban bizony vesztésre állnak.

itthonrolhaza.hu