A ROMÁNOK NEM TUDJÁK MEGEMÉSZTENI A KÉT HŐS, BEKE ISTVÁN ÉS SZŐCS ZOLTÁN ELISMERÉSÉT

Az egyik román képviselőház tagja, Mirela Adomnicai (PSD) kezdeményezte, hogy a külügyminisztérium tiltsa ki az országból idősebb Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság volt és az Emberi Méltóság Tanácsa jelenlegi elnökét, illetve Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét.

A román politikus felháborodását az váltotta ki, hogy mint arról korábban beszámoltunk: idősebb Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán május 20-án Vasvári Pál-díjjal tüntette ki a két politikai okból meghurcolt székely fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése még 2019-ben döntött úgy, hogy a rangos elismerést nekik adományozza, de a díjat a börtönben nem vehették át, csupán a kitüntetés fotóját mutathatták meg Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

Mirela Adomnicai hazugságokkal ás csúsztatásokkal teli parlamenti interpellációjában azt írta: a magyar civil szervezet „nagy pompával jutalmazott két bűnözőt egyes román jelképek elleni terrorcselekményekért”. Bekét és Szőcsöt nemes egyszerűséggel magyar szélsőségeseknek titulálja, és azt emelte ki, hogy mindkettejüket terrorcselekmények miatt ítélték el.

– A bíróság rendelkezésre bocsátott egyértelmű bizonyítékaiból kiderül, hogy a két elítélt megkísérelt gázvezetékeket felrobbantani Gyulafehérváron, a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádé közelében. Ilyen körülmények között szeretném megkérdezni, hogy az ön által vezetett minisztérium szándékozik-e intézkedni, akár nemkívánatos személynek nyilvánítani Romániában a két magyar férfit, akik szembemennek a romániai alkotmányos renddel és az állam törvényeivel, ezzel is ösztönözve a szélsőséges-soviniszta mozgalmakat hazánkban? – intézte Mirela Adomnicai a kérdést a román külügyminiszternek. Információink szerint az üggyel már a román szenátusban is foglalkoztak.

Idősebb Lomnici Zoltán a lapunknak elmondta, a román politikus kezdeményezésével kapcsolatban legalább három gond van.

Az egyik tévedés az, hogy nem mentünk szembe sem a román alkotmánnyal, sem a törvényekkel. Másrészt Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak esze ágában sem volt Gyulafehérváron gázvezetékeket felrobbantani, ilyen fel sem merült. Végül a bizonyítékokat, amelyek alapján elítélték a két politikai okból meghurcolt fiatalembert, titkosították, azokat nemhogy Mirela Adomnicai, de még Beke és Szőcs, illetve jogi képviselőjük sem ismerhették meg

– mondta a volt főbíró. Idősebb Lomnici Zoltán hozzátette: Erdélyben sokszor járt már, ahová mindig szívesen visszatér, Romániában pedig eddig sem volt, és ezután sem akar menni.

Forrás: Magyar Nemzet