Eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Neamţ megyei Luţca településen történt hídomlás ügyében.

A vádhatóság közleménye értelmében a híd felújításának és megerősítésének, illetve átadásának körülményeit vizsgálják.

Megállapították: Szigetelőanyagot (polisztirol) használtak helyenként azon a mindössze hat hónappal ezelőtt átadott hídon, amely csütörtökön omlott össze egy furgon és egy teherautó súlya alatt a Neamț megyei Luțca településen – vették észre az Antena1 hírtelevízió munkatársai helyszíni forgatásuk során.

A tévések a törmeléket filmezték, amikor észrevették, hogy a betondarabok között szigetelőanyag is található. A kivitelezők feltehetően költséghatékonyságból helyettesítették a masszív betont a polisztirollal.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított a híd összeomlását követően, mivel a gyanú szerint korrupciós bűncselekmény áll a silány hídépítés mögött, amelyet egyébként az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszíroztak. A több mint 7,37 millió lejjel támogatott – és több mint 90 százalékban kifizetett – munkálatra vonatkozó szerződés a Neamț megyei önkormányzat és a kivitelező vállalat között köttetett meg.

A munkálatokat nyolc különböző Neamț megyei vállalatból álló konzorcium nyerte meg annak idején. A konkrét építést végző cég egyetlen tulajdonosa Romică Rotaru volt megyei tanácsos, Alexandru Rotaru volt szociáldemokrata párti képviselő apja.

Forrás: Maszol.ro