A kínai és az amerikai védelmi miniszterek pénteken szingapúri találkozót tartottak a két rivális hatalom közötti viták közepette, Tajvantól az ukrán orosz háborúig – írja az AFP.

Wei Fenghe kínai miniszter és Lloyd Austin, a Pentagon vezetője a “Shangri-la Dialogue” biztonsági fórum alkalmával tárgyaltak, amely vasárnapig magas rangú katonai tisztviselőket, diplomatákat és nagy fegyvergyártókat tömörít.

Kína “nem habozna” belépni a háborúba, ha Tajvan kikiáltaná függetlenségét – figyelmeztetett Wei Fenghe a találkozón, kifejezetten a két ország közötti mély viszálykodás kérdésének szentelve magát.

“Ha valaki el merné választani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egy pillanatig sem habozna háborút indítani, bármi is legyen az ára” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője, Wu Qian, felidézve Wei Fenghe nyilatkozatait a szingapúri találkozón.

A védelmi minisztérium szerint Kína – amely a szigetet a területének szerves részének tekinti – “szétzúzna” minden függetlenségi kísérletet.

A másik oldalon Lloyd Austin azt mondta kollégájának, hogy Pekingnek “tartózkodnia kell” minden további destabilizáló akciótól a régióban.

A Pentagon szerint Austin “megerősítette a béke és a stabilitás fontosságát a szorosban (Tajvan), a status quo egyoldalú megváltoztatásával szembeni ellenállást, és sürgette (Kínát), hogy tartózkodjon a Tajvannal szembeni további destabilizáló lépésektől”.

A szingapúri találkozó volt az első a két miniszter közül, akik áprilisban telefonbeszélgetést folytattak.

Az elmúlt években a washingtoni és pekingi viszályok megsokszorozódtak: a Dél-kínai-tenger, Kína növekvő befolyása az ázsiai-csendes-óceáni térségben, az ukrajnai háború vagy a tajvani probléma.

Forrás: AGERPRES