Peking “újraegyesítést akar, és nem zárja ki a fegyveres erők alkalmazását.

Kína csütörtökön kijelentette, hogy “határozottan ellenzi” az Egyesült Államok és Tajvan szigete közötti egy nappal korábban megkezdett kereskedelmi tárgyalásokat, amelyeket Peking területének szerves részének tekint.

A kínai polgárháború 1949-es vége óta Tajvant nem a szárazföldi Kínát kormányozó a pekingi kommunista rezsim irányítja.

Peking azt fontolgatja, hogy “újraegyesíti” a 24 millió lakosú sziget területét az “anyaországgal”, és Kína nem zárja ki, hogy fegyveres erőkhöz folyamodjon.

Az Egyesült Államok és Tajvan szerdán hivatalos tárgyalásokat kezdett a kereskedelmi megállapodásról.

“Kína ellenzi a hivatalos kereskedelem minden formáját bármely ország és Tajvan kínai régiója között, beleértve a tárgyalásokat és a gazdasági és kereskedelmi megállapodás aláírását hivatalos jelleggel” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok, mint a világ országainak túlnyomó többsége, hivatalosan nem ismeri el Tajvant. De Washington Tajpej legfontosabb partnere és fegyverszállítója.

Ezeket a kereskedelmi tárgyalásokat röviddel azután kezdik meg, hogy bejelentették az új gazdasági partnerséget az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amelyet Joe Biden elnök május 23-án jelentett be ázsiai körútja során.

Az Egyesült Államokat és Tajvant 1994 óta köti össze a kereskedelem és a beruházások “kerete”.

Tajpej 2002-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amely hozzájárult a kétoldalú kereskedelem növeléséhez.

A gazdasági kapcsolat következő lépése tehát egy hivatalos kereskedelmi megállapodás lenne, amely egyelőre az összetett politikai kontextusban – bár régóta esedékes -, mégsem olyan egyszerű.

Economica.net