Kicsoda valójában Kína és Bill Gates üdvöskéje?

 1. Tedros Adhanom Ghebreyesu etióp származású, nem rendelkezik orvosi diplomával, 2005 és 2010 között Etiópia egészségügyi minisztere volt, 2012-2016 közt pedig külügyminiszter;
 2. Tedros a Tigray Népi Felszabadítási Front (Tigray People’s Liberation Front TPLF) tagja;
 3. A TPLF-et az 1990-es években az amerikai kormány terrorista szervezetként tartotta nyilván, és a Global Terror Database továbbra is ilyen szervezetként jegyzi, mivel a vidéki területeken rendszeresen fegyveres merényleteket hajt végre.
 4. A Humans Rights Watch 2010-ben jelentést írt arról, hogy a helyi amhara falusiaktól élelmiszer és műtrágya formájában nyújtott segélyeket megtagadják az ellenzékhez való kötődésük miatt. A segélyek megtagadásának más formái közé tartozik az, hogy az egészségügyi minisztérium dolgozói megtagadják tőlük a sürgősségi egészségügyi ellátást; ennek a minisztériumnak volt ebben az időben a vezetője Tedros Adhanom.
 5. Amhara régióban a születési arányszámok sokkal alacsonyabbak a más régiókban tapasztaltaknál. Az etióp parlament egyik ülésén megjegyezték, hogy a népszámlálás szerint mintegy 2 millió amhara “eltűnt”;
 6. Tedros a 2007-ben a térségben kitört kolerajárvány során amikor az elérte Etiópiát, egyszerűen átnevezte a járványt, és akut vizes hasmenésnek (AWD) nevezte el. Nyomást gyakoroltak a nemzetközi szervezetekre, hogy ne nevezzék kolerának.
 7. 2012-ben kinevezték külügyminiszternek, a tisztséget 2016-ig töltötte be. AA kinevezését kvöetően az országban lecsaptak az újságírókra és a kormány ellenfeleire, valamint megpróbálták elérni azt, hogy Jemen adja ki a hozzájuk menekülteket. Ezeket a tárgyalásokat Tedros vezette. Ennek során elérte, hogy Andy Tsege brit állampolgárt is kiadták, akit a szanaai repülőtéren tartóztattak le, és Etiópiában kétszer is halálra ítélték. A brit kormány közbenjárására végül elengedték. Tedros a brit kormány érdeklődésére azt felelte, Tsege-vel “nagyon jól bánnak. Még laptopja is van, hallottál már valaha olyan politikai fogolyról, akinek laptopja van?”. Andy persze az Egyesült Királyságba való visszatérése után némileg más történetet mesélt arról, hogy több tucat más fogollyal együtt napokon át kínozták, megerőszakolták és megverték.
 8. 2016-ban egy kulturális ünnepségen tömeges tüntetések törtek ki. A rendőrség először könnygázzal, majd később tömeges lövöldözéssel válaszolt. Az erőszak és tömegoszlatás során a Human Rights Watch szerint mintegy 500 ember vesztette életét. A kormány ezután szükségállapotot rendelt el, becslések szerint 70 000 embert tartóztatott le.
 9. A WHO vezetésére történt kivenezését követően Robert Mugabét – aki szerencsére már halott – jelölte a WHO jószolgálati nagykövetének; egy olyan embert, aki az 1980-as években 20 000 ember meggyilkolását rendelte el Zimbabwében.
 10. Tedros az etiópiai politikai karrierje során a kínai kormánnyal jó kapcsolatot épőített ki, odavan a szociális kreditrendszerért, a média irányításáért és propagandáért.
 11. A WHO két legnagyobb anyagi támogatója a Kínai Kommunista Párt és Bill Gates.

  Forrás: Angelika Mihalik