• A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) hétfőn frissítették a majomhimlős esetek számát országszerte
  • New Yorkban van a legtöbb megerősített eset, hét: Kaliforniában hat esetet erősítettek meg
  • Floridában négy, Coloradóban pedig három: két esetet jelentettek Illinois-ban és Utah-ban
  • DC-ben, Georgiában, Hawaiin, Massachusettsben, Pennsylvaniában, Virginiában és Washingtonban mind egy megerősített eset van
  • A CDC azt is elmondta azoknak, akik arcmaszkot viselnek, és hétfőn háromból kettőre emelte a riasztási szintet: “Fokozott óvintézkedések gyakorlása”
  • A Fehér Ház több mint 1,200 vakcinát osztott szét a vírusos betegség ellen azoknak a szoros kapcsolatainak, akik majomhimlőt kaptak
  • A Nyugat- és Közép-Afrikán kívüli esetek világszerte csaknem megháromszorozódnak az elmúlt héten – közölte az Egészségügyi Világszervezet

A CDC azt tanácsolja az utazóknak, hogy viseljenek maszkot, mivel megerősíti, hogy az Egyesült Államok 13 államában jelenleg 31 majomhimlős eset van.

A majomhimlő ma már a világ 27 országában található meg, és a hétfői fenyegetettségi szint háromból kettőre emelkedett – “fokozott óvintézkedések gyakorlása”.

Az első szint a “szokásos óvintézkedések gyakorlása”; a harmadik szint a “nem alapvetően szükséges utazások elkerülése” osztályba tartozik.

A CDC szerint az utazóknak kerülniük kell a beteg emberekkel való szoros kapcsolatot, beleértve a bőrelváltozásokkal vagy nemi szervek elváltozásaival küzdőket is, és távol kell tartaniuk az elhullott vagy élő vadon élő állatokat, beleértve a patkányokat, mókusokat és majmokat is.

“Kerülje a vadak (bozóthús) húsának fogyasztását vagy előkészítését, vagy az Afrikából származó vadon élő állatokból származó termékek (krémek, testápolók, porok) használatát” – mondja a CDC, azt javasolva az utazóknak, hogy kerüljék a szennyezett anyagokat, például a ruházatot vagy az ágyneműt is.

“Viselj maszkot” – állítják.

“A maszk viselése segíthet megvédeni Önt számos betegségtől, beleértve a majomhimlőt is.”

A CDC most azt javasolja, hogy az utazók viseljenek maszkot a majomhimlő terjedésének leküzdésére

Csökkentse szexuális partnereinek számát, hogy segítsen a majomhimlő elleni küzdelemben – sürgeti az Egészségügyi Világszervezet

Az embereknek csökkenteniük kell szexuális partnereik számát, hogy segítsenek a majomhimlő terjedése elleni küzdelemben – sürgette szerdán az Egészségügyi Világszervezet.

Dr. Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a trópusi betegség jelenlegi kitörése “nem biztos, hogy megfékezhető”.

Arra figyelmeztetett, hogy Európa lett a vírus új epicentruma, a járvány a kontinens rave-i és fesztiváljain való szexuális terjedéshez kapcsolódik.

Dr. Kluge ragaszkodott ahhoz, hogy a vírus “nem igényel ugyanolyan kiterjedt népességi intézkedéseket”, mint a Covid, de azt mondta, hogy “jelentős és sürgős” fellépésre van szükség a további esetek megelőzése érdekében.

Hozzátette, hogy bár az esetek olyan férfiakra koncentrálódtak, akik férfiakkal szexelnek, semmi sem akadályozta meg abban, hogy más csoportokra is átterjedjen.

Forrás: DailyMail