Bár az indoklás műszaki okokat sorol, de nem vagyunk benne biztosak, hogy nincsenek politikai megfontolások a döntés mögött… Mindenesetre a csökkentés annyit jelent, hogy lassabban tölthetők fel a tározók a kívánt szintre.

A Gazprom bejelentése szerint az Északi Áramlat vezetéken keresztüli földgázszállítás 100 millió köbméterre csökken a tervezett 167 köbméterről.

A csökkentés okaként azt jelölte meg a vállalat, hogy a Siemens nem küldte vissza a javításból a gázszivattyúkat a portovajai kompresszorállomásra.

Az üzemmód csökkentésére vonatkozó döntést a gázkompresszor egységek (GCU) nagyjavítási élettartamának alakulása és a motorok azonosított műszaki hibái is befolyásolták, amelyek miatt a Rosteknadzor parancsot adott ki működésük ideiglenes leállítására. Ennek eredményeként Portovajában mindössze három GCU használható, ami 100 millió köbméter ellátását biztosítja.

Előző nap jelentették be, hogy július 11-én megtörténik az Északi Áramlat tervezett éves ellenőrzése, ami miatt két hétre leáll a gázszállítás.

Jelenleg Németország gázellátásának energiabiztonsága teljes mértékben biztosított – áll a Gazprom közleményében, de azt nem említik, hogy mennyivel lassul a tározók feltöltése.

Forrás: Itthonról haza