A wifi által sugárzott jel radar-szerűen működik: visszaverődik az emberi testről, így az új fejlesztés képes kirajzolni, hogy pontosan hol, és hányan vannak a szobában, mindezt kamerák nélkül.

Ezzel az eljárással kamerák nélkül láthatjuk majd az adott helyiségben lévő összes három dimenziós tárgyat, köztük az ott lévő embereket is. A technológia képes arra is, hogy figyelmen kívül hagyja, ami mozdulatlan és kövesse a mozgó objektumokat a szobában, ehhez csupán egy helyi wifi beltéri egységre van szüksége, ami manapság már szinte mindenütt megtalálható. A szakemberek szerint így átláthatunk majd a gipszkartonon, fából készült kerítéseken, de akár betonfalakon is, persze a műszer pontossága és hatótávolsága nagyban függ az előtte álló akadály anyagától.

módszer úgy működik, hogy egy kis erejű wifi jelet küldenek az adott területre, ami aztán visszaverődik az odabent mozgó testekről, a wifi “visszhang” pedig egy radarkép-szerű ábrát rajzol. A Carnegie Mellon University kutatói ezt a jelet a Facebook közreműködésével kifeljesztett, forradalmi DensePose technológiával dolgozzák fel, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes egy emberről készült képet három dimenzióban megjeleníteni.

Nem ez az első próbálkozás, hogy átlássunk a falakon, 2013-ban például a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai mobiltelefonok által sugárzott jelet használták erre a célra, 2018-ban pedig wifi segítségével határozták meg, pontosan hogyan mozognak az emberek egy adott szobában, az így feltérképezett helyváltoztatásokat pedig pálcikaember-szerű rajzokra is sikerült lefordítaniuk. Ide kapcsolódik az a fejlesztés is, amit a Waterloo-i Egyetem (University of Waterloo) kutatói mutattak be tavaly Wi-Peep (magyarul Wi-Kukucskálás) néven. A drónra erősített műszer képes egy épület mellé repülve kapcsolatba lépni az adott helyen lévő wifivel, és egy biztonsági rést kihasználva beazonosítani minden hálózatot használó okostelefont, vagy egyéb eszközt.

A fejlesztők szerint az új, falakon átlátó technológia hatékonyabb, mint a szabványos kamerák, mivel a wifit nem befolyásolják a rossz fényviszonyok, vagy egyéb akadályok, illetve az emberek magánélethez való joga is kevésbé sérül így, hiszen az eljárás során nem készül fotó, vagy videofelvétel a megfigyelt személyekről.

Mivel a legtöbb fejlett ország háztartása rendelkezik wifi hálózattal, az új módszer segítséget jelenthet például az idősgondozásban, vagy az otthonunkban zajló gyanús tevékenységek felderítésében.

Bár a kutatók nem tértek ki arra, utóbbi pontosan mit jelent, de enélkül sem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy lássuk, mekkora potenciállal rendelkezik egy ilyen technológia a bűnüldöző hatóságok vagy a hadsereg szempontjából, vagy milyen segítséget jelenthet a tűzoltók számára az épületben ragadt emberek felderítésében.

(Borítókép: Getty Images/Luis Alvarez)

Forrás: Rakéta