A Magyar Nemzeti Bank közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő programjavaslatát. A jegybank szerint új lakossági állampapír stratégiára van szükség az állomány növelése érdekében, ehhez több ijesztő ötletet is felvázolnak a szerzők.

Az új “növekedési moldellt” a lakossági megtakarításokkal akarják finanszírozni. A magas megtakarítási ráta megelőzi az ikerdeficit elmélyülését, mérsékli az inflációs kockázatokat és a beruházások belföldi finanszírozásán keresztül fenntartható gazdasági növekedést tesz lehetővé – írja a jegybank.

A fránya magyaroknál túl sok a készpénz, amihez nem tudnak hozzányúlni Orbánék

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a megtakarítások szerkezetében még mindig túlzott a készpénz (5,7 ezer milliárd Ft) és a betétek (12,8 ezer milliárd Ft) súlya. Az elért eredmények fenntartása mellett a megtakarítások szerkezetének javítása új lakossági állampapír stratégiát tesz szükségessé.

Most jön a lopás:

Emellett az intézmény-rendszer reformjával növelni kell az intézményi befektetők államadósságon belüli részarányát, miközben a lakossági megtakarítások növekvő részét kell magánegészségügyi és nyugdíj megtakarítások felé irányítani

– írja a jelentés.

Az MNB úgy véli, hogy a lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonni.

Az MNB mindezek mellett felveti a készpénz megtakarítási célú felhalmozásának visszaszorítását.

Magyarul: ezúttal nem a magánnyugdíjunkat fogják lenyúlni, hanem a megtakarításainkat. A nagy ellátórendszereket és a gazdaságot is ezekből toldoznák-foltoznák, hogy mindezt eladják gazdasági sikerként.

Ebből köszönjük, nem kérünk! Láttuk, hogyan védték meg Selmecziék a nyugdíjainkat, a megtakarításainkat nem fogják elvenni! Akkor inkább párnacuhába varrjuk.

Forrás: Ellenszél