Irán és Venezuela 20 évre szóló „együttműködési ütemtervet” írt alá Nicolas Maduro elnök teheráni állami látogatása során, mivel az amerikai szankciók hatálya alá tartozó két olajban gazdag ország ígéretet tett a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

A venezuelai elnök szombaton találkozott iráni kollégájával, Ebrahim Raisival a teheráni Szaadabád-palotában, egy nappal azután, hogy kétnapos útra érkezett magas szintű politikai és gazdasági delegációjával az iráni fővárosba.

A találkozót követő közös konferencián a felek üdvözölték a kétoldalú kapcsolatok „stratégiai” szintre emelését, és megállapodtak abban, hogy az energia, a tudomány és a technológia, a mezőgazdaság és a turizmus mellett mindkét ország erősítheti kapcsolatait a kereskedelemben.

Az együttműködési ütemtervet, amelynek pontos részleteit titokban tartották, a két nemzet külügyminiszterei elnökük jelenlétében írták alá.

A két ország delegációja megvitatta a jövőbeni együttműködés részleteit, miközben a vezetők a szankciók miatti megbénító gazdasági válságok közepette a kölcsönös gazdasági együttműködés kérdéseit helyezték a középpontba .

Az Iráni Iszlám Köztársaság külpolitikája mindig is az volt, hogy kapcsolatokat ápoljon független országokkal, és Venezuela megmutatta, hogy hihetetlen ellenállást tanúsított az ellenségek fenyegetéseivel és szankcióival, valamint az imperializmussal szemben

– mondta Raisi Maduro mellett.

Hozzátette, Venezuelához hasonlóan Irán is évtizedek óta szankciókkal néz szembe az Egyesült Államok és mások részéről, de úgy döntött, hogy ezeket az ország előremozdításának lehetőségének tekinti.

Raisi szerint Irán sikeresen megtörte azt a „maximális nyomásgyakorlási ” politikát, amelyet Washington azóta alkalmazott, hogy 2018-ban egyoldalúan feladta Irán 2015-ös nukleáris megállapodását a világhatalmakkal szemben.

A többszöri tárgyalások ellenére sem sikerült áttörést elérni a mérföldkőnek számító megállapodás újjáélesztésében, amely valószínűleg szankciók enyhítését tenné lehetővé Teherán nukleáris programjának megfékezéséért cserébe.

„A két ország sikeres tapasztalatai azt mutatják, hogy az Egyesült Államok erős nyomásának és hibrid háborújának ellensúlyozásának egyetlen módja, ha felállunk ellene és ellenállunk” – mondta Maduro.

Egy ilyen stratégia sikeres lehet, ha más nagyobb országok, például Kína és Oroszország csatlakoznak hozzá – mondta az Al Jazeerának.