Moldova elnöke vasárnap kihirdette az “információbiztonságról” szóló törvényt, amely megtiltja az Oroszországból származó híradások és politikai elemzések sugárzását, többek között az Ukrajna elleni orosz agressziót követően kialakult szükségállapot lejárta után .

A normatív törvény előírja az olyan országokból származó hírek és elemző műsorok tilalmát, amelyek nem ratifikálták a határokon átnyúló televíziózásról szóló egyezményt.

A Moldovai Köztársaság Audiovizuális Tanácsának vezetője, Liliana Viţu szerint “a jövő héten lép hatályba a törvény, és a propagandát sokkal szigorúbban fogják szankcionálni. Így a félretájékoztató médiaintézményeket fokozatosan szankcionálják, a bírságok alkalmazásától kezdve a reklámközvetítési jog visszavonásáig” – írja az IPN portál.

Ezek a hírek és műsorok a szükségállapot megállapítását követően jelenleg be vannak tiltva, de az új normatív törvény lehetővé teszi a tilalom fenntartását annak lejárta után is.

Az információbiztonságról szóló törvény, amelyet a moldovai ellenzék “cenzúra-létesítménynek” nevezett, előírja, hogy a tévécsatornákon sugárzott tartalom 50%ának az EU államaiból, az Egyesült Államokból és azokból kell származnia, amelyek ratifikálták a határokon átnyúló televíziózásról szóló egyezményt.