Paul Craig Roberts írása

Mint az olvasók tudják, én Putyin ukrajnai “korlátozott katonai műveletének” kritikusa vagyok. Nyolc évet késett, és korlátozott célja irreális. Putyinnak abban a pillanatban kellett volna elfoglalnia Kijevet, amikor meglátta az amerikai puccs kibontakozását. Ha ez nem sikerült, akkor 2014-ben vissza kellett volna foglalnia Donbászt, mielőtt a neonáci milíciák és az ukrán hadsereg részlegesen elfoglalta volna. Azért nem tudott időben cselekedni, mert a Nyugat becsapta a minszki megállapodással, amely csak egy halogató taktika volt, hogy Oroszországot sakkban tartsa, amíg az USA nem épít és nem szerel fel egy ukrán hadsereget.

Megértem, hogy a Kreml miért korlátozta a tavaly februári beavatkozását a független Donbassz Köztársaságok ukrán erőkből való megtisztítására. Putyin nem szállta meg Ukrajnát, mert nem akart széles körű halált és pusztítást Ukrajnában, amely régóta Oroszország része, ahol a népesség nagymértékben keveredett. A Kreml ott hibázott, hogy nem vette észre, hogy Washington nem fogja megengedni, hogy a konfliktus Donbász megtisztítására korlátozódjon.

Miután nyolc évig halogatta a szükséges lépéseket, a Kremlnek szüksége lett volna egy villámgyors, elsöprő erejű támadásra, amely azonnal kiütötte volna Ukrajna egészét, mielőtt Washington és a NATO beavatkozhatott volna. Ehelyett a korlátozott katonai művelet a szakadár köztársaságok területére korlátozódott, lassan haladt, hogy megkímélje a civil életeket és az infrastruktúrát, és az orosz hadseregből csak keveset vont be. A harcokat a donbásszi milíciák és egy magán katonai szervezet, a Wagner-csoport vállalta, amely az orosz hadsereg segédcsapataként működik. A Kremlnek nem álltak készenlétben tartalékok, hogy fenntartsák a lassú orosz előrenyomulás egyre hosszabbodó vonalait, ami időt adott Washingtonnak a konfliktus kiszélesítésére. Ez tette lehetővé a korlátozott ukrán “ellentámadásokat”, amelyeknek nem volt érdemi hatása. Az orosz vonalak két szektorban előre visszahúzódtak és lehetetlenné tették a behatolást.

Az orosz visszahúzódásokat “vereségként” tévesen állították be, és olyan ostobaságoknak adtak teret, mint “Ukrajna karácsonyra a Krímben”. Washington és a NATO elveszett a saját narratívájában, és elhiszik a saját propagandájukat.

Mike Whitney a nyugati propagandán túlmutató információkat keresett, és itt – https://www.unz.com/mwhitney/ukraine-is-the-hammer-about-to-fall/ – ismerteti megállapításait, miszerint jelenleg 540 000 orosz katona állomásozik Ukrajna környékén és Fehéroroszországban, akik hatalmas mennyiségű tankkal, tüzérséggel, rakétákkal, rakétákkal és lőszerrel vannak felszerelve, felkészülve arra, hogy ezúttal valódi inváziót indítsanak. Ha ez a jelentés igaz, az azt jelzi, hogy Putyin tanult a sok hibájából. Ha a jelentés hamis, akkor arra utal, hogy Putyin képtelen felismerni a valóságot, amellyel szembenéz.

A nyugati világban az orosz tanulmányok oroszfóbiává fajultak. Az objektív szakértők a múlté. A kevés megmaradt objektív szakértő egyike azon tűnődik, hogy vajon most egy olyan szárazföldi háborúra van-e kilátás, amelyet Washington és a NATO nem várt. Ha az események arra kényszerítették Putyint, hogy feladja korlátozott hadműveletét, akkor Ukrajnát egyszerűen felgöngyölítik.

A lengyel védelmi miniszter is hasonló következtetésre látszik jutni. Vannak arra utaló jelek, hogy a mozgósítás megkezdődött 200 000 tartalékos behívásával. Hogy ez az orosz támadás elleni védekezésre, vagy Nyugat-Ukrajna elfoglalására szolgál-e, amelyre Lengyelország még mindig igényt tart, míg Oroszország elfoglalja a keleti felét, vagy pedig erősítésként küldik Ukrajnába, nem tudni.

Ha Zelenszkij és Washington képes az észérvekre, akkor a bejelentett összeszerelt orosz inváziós erőt, ha valóban jelen van, nem kell bevetni. Ukrajna elpusztítása megakadályozható, ha Washington elfogadja, hogy az oroszok által felszabadított területeket visszaadják az anyaoroszországnak, és megegyeznek abban, hogy Ukrajna semleges, lefegyverzett állam lesz, és soha nem lesz NATO-tag.

Putyin azt mondta, hogy azzal, hogy a Nyugat elutasította a diplomáciát, az erő maradt az egyetlen eszköze a Nyugattal szemben. Putyin korábbi vonakodása az erő alkalmazásától csak rontott a helyzeten. Most, ha későn is, de alkalmaz erőszakot, Washington zavarba jön. Hogyan fog Washington reagálni, ha az orosz hadsereg felgöngyölíti Ukrajnát? Washington atomháborúra fogja kötelezni a világot, ha Washington azt hiszi, hogy az amerikai katonák Ukrajna védelmére való lekötése megállítaná az orosz hadsereg előrenyomulását. Az amerikai katonákat a megmaradt ukránokkal együtt lemészárolnák. És akkor mi lesz? Az arrogáns, önteltségtől túlcsorduló Washington el tudja-e fogadni a vereséget, aminek a következménye az európai NATO-birodalom valószínű felbomlása lenne, vagy a minket félrevezérlő őrültek megnyomják a gombot?

Forrás: PaulCraigRoberts.org