Az Independent – amerikai hírszerzési adatokra hivatkozva – helyzetjelentést adott az ukrán haderő helyzetéről a Donbászon. A lap arról ír, hogy nagyok a veszteségek, hiányos a felszerelés, ami a morálra erősen negatívan hat…

Az ukrán csapatok hatalmas veszteségeket szenvednek el, mivel tüzérségben 20 az 1-hez, lőszer terén 40 az 1-hez arányban alulmaradnak az orosz csapatokkal szemben – írja a lap.

A cikk megjegyzi, hogy Ukrajna gyakorlatilag minden készletét kimerítette, miközben az orosz hadsereg nem kívánja feladni pozícióit. Mostanra az ukrán hadseregben majdnem kifogyott a sorozatvető rakétarendszerekhez (MLRS) való lőszer.

Az ukrán és nyugati hírszerzési tisztviselők jelentéséből az is kiderül, hogy az ukránoknak óriási nehézségekkel kell szembenézniük, amikor 25 kilométeres hatótávolságú tüzérségükkel lövik az oroszok állásait, miközben az ellenség 12-szereseséről képes csapást mérni.

Egyre gyakoribbá váltak a dezertálási esetek az ukrán fegyveres erőknél, és nőtt a magát megadó harcosok száma is.

Tegnap a New York Times közölt cikket arról, hogy Kijev eltitkolja Washington elől a csaták valós helyzetét, hogy ne veszítse el a fegyveres utánpótlást.

Emiatt – mint az Independent cikke rámutat – az Egyesült Államoknak még pontos információi sincsenek az ukrán csapatok veszteségeiről.

Ez arra kényszerítette az amerikai hírszerzést, hogy más forrásokból próbáljon információkat szerezni az ukrajnai helyzetről.

Forrás: Independent