Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól szombaton Prágában Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter. Jaroslav Nad, miután tárgyalt Jana Cernochová cseh védelmi miniszterrel, újságírók előtt kijelentette: Szlovákia légterének védelmébe a lengyelek is bekapcsolódnak. Csehország a következő hetekben tárgyalni fog Szlovákiával a segítségnyújtás feltételeiről – mutatott rá Cernochová közleményében.

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG–29-es vadászgépek használatát hadseregében.

Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.

– Nad miniszter úr levelet, kérvényt adott át nekem, hogy bizonyos ideig biztosítsuk a Szlovák Köztársaság légterének védelmét. Most a feltételekről fogunk tárgyalni – közölte a cseh védelmi tárca vezetője. A szlovák tárcavezető szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó. – Nagyon hálás vagyok azért, hogy a csehek és a lengyelek hajlandók felelősséget vállalni légterünk védelméért – jelentette ki Jaroslav Nad.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter áprilisi szlovákiai látogatása után nyilatkozott arról, hogy a lengyel F–16-os vadászgépek a szlovák légtér védelmekor lengyel repülőterekről szállnának fel.

Szükség esetén a lengyel vadászgépeket Szlovákiában is elhelyezhetik. A szlovák védelmi minisztérium június elején azzal kapcsolatban bejelentette, hogy a lengyel–szlovák tárgyalások már folyamatban vannak, s Pozsony hasonló tárgyalásokat kezdeményez Csehországgal is.

Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F–16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.

(MNO)