Az orosz csapatok 2022. február 24-én megszállták Ukrajnát. Az ukrajnai háború még messze nem dőlt el. De már most is van egy nyertes: a fegyveripar és annak befektetői. Az ukrajnai háború következtében számos állam növeli katonai kiadásait és vásárol fegyvereket. A fegyvergyártó cégek részvényei szárnyaltak. Íme néhány példa:

Röviddel a háború kezdete után Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy a következő években 100 milliárd eurót bocsátanak a Bundeswehr rendelkezésére. Emellett a NATO két százalékos célját, amelyet eddig nem sikerült teljesíteni, a jövőben teljesíteni kell.

Scholz bejelentésére közvetlen reakcióként a német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat már márciusban 42 milliárd eurós, átfogó ajánlatot tett a Bundeswehrnek. Ha a védelmi költségvetést a bruttó hazai termék két százalékára emelnék, a Bundeswehrnek történő értékesítés megduplázódna, és évente legalább négymilliárd euróra emelkedne – jelentette ki Armin Papperger cégvezető május 10-én. Egy hónap alatt a Rheinmetall részvénye 90 százalékkal nőtt! Április 19-én 130 százalékkal emelkedett! A Rheinmetall például tankokat és légvédelmi rendszereket épít.

A WDR közszolgálati televízió május 11-én kifejtette, hogy nem csak a fegyverkezési vállalatok magán- és intézményi részvényesei számíthatnak gazdag nyereségre. A WDR szerint a német kormánynak is van részesedése a fegyvergyártókban, és így közvetlenül profitál a magas részvényárfolyamokból.

A Rheinmetall mellett más fegyvergyártó cégek is profitálnak:
Az alsó-szászországi Kreiszeitung című napilap szerint a német Hensoldt vállalatcsoport még a Rheinmetallnál is nagyobb nyereséget könyvelhet el. A Hensoldt radarrendszereket és egyéb berendezéseket gyárt az elektronikus hadviseléshez.
De a német “Heckler & Koch” és a “Krauss-Maffei-Wegmann” védelmi vállalatok is számíthatnak új megrendelésekre, valamint olyan európai vállalatok, mint az Airbus és az MBDA. A Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban működő MBDA légvédelmi és rakétarendszereket gyárt.

Emellett vannak olyan amerikai védelmi vállalatok, mint a világ legnagyobb “Lockheed Martin” vagy a Boeing. A Lockheed részvényei a háború kezdete óta mintegy 40 százalékkal emelkedtek.

A “swissinfo.ch” svájci hírportál május 4-én arról számolt be, hogy a Svájcban székhellyel rendelkező fegyvergyártó cégek is profitálnak az ukrajnai háborúból: A megrendelések és a részvényárfolyamok szárnyalnak, többek között a német Rheinmetall cég altdorfi és zürichi gyáraiban, a svéd Saab Thunban vagy a svájci Ruag cégnél, amely közel áll a szövetségi kormányhoz.
Ezek a példák arra, hogy az egyes fegyvergyártó cégek hogyan profitálnak az ukrajnai háborúból, valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az acélipar, a beszállítók és más kapcsolódó vállalatok is jó üzletre számíthatnak. De nem mindenki boldog!

A stockholmi székhelyű Sipri békekutató intézet vezetője, Dan Smith az ukrajnai konfliktus nyomán újrafelfegyverkezési spirálra figyelmeztet. Smith a Neue Osnabrücker Zeitungnak azt mondta, hogy aggódik egy ördögi körtől vagy “egy olyan fejleménytől, amely ahhoz vezet, hogy a két fél egymást az újrafegyverkezésre ösztönzi”. Smith hangsúlyozta, hogy a diplomácia még mindig a legjobb védelem.

Felmerül továbbá a kérdés, hogy erkölcsileg felelős-e az, hogy a fegyvergyártó cégek, a részvényesek és más haszonélvezők hasznot húznak egy háborúból és nyereséget termelnek?
Egy háború mindig hihetetlen emberi szenvedéssel jár. Másrészt ott van az az érv, hogy a fegyverekre a béke biztosításához és védelméhez van szükség.
De a tény az, hogy amíg a háborúkból profitot lehet termelni, mindig lesznek olyan emberek, akiknek nem érdeke a háborúk befejezése. Nem szabad elfelejteni: ha a fegyverekből származó haszon eltűnik, a katonai eszközöket valószínűleg csak a legvégső lehetőségként fogják alkalmazni. Ehelyett a diplomáciai eszközöket lehet teljes mértékben felhasználni.

Ha Ön is azon a véleményen van, hogy a válságokból nem szabad profitot termelni, akkor támogassa a Kla.TV alapítója, Ivo Sasek által kezdeményezett “Válságprofit betiltása!” elnevezésű világméretű kampányt. Mert egy általános válság-profit tilalom a világ összes fosztogatójának legnagyobb gyenge pontját érintené: A háborús haszonlesők, a kovidák haszonlesői, az éghajlati válság haszonlesői, a pénzügyi válság haszonlesői stb.

A beillesztett link alatt megadhatja elérhetőségét, ha szeretne tájékoztatást kapni a világméretű akció további fejlődési folyamatáról, vagy ha lehetőség szerint részt kíván venni benne: https://www.kla.tv/aktion/#de.

Forrás: Kla.TV