Kijev attól tart, hogy Moszkva bejelentése a visszavonulásról csak csel lehet, de az USA a visszavonulás jeleit látja.

Oroszország közölte, hogy megkezdte csapatai kivonását a dél-ukrajnai Herszon városából, és ez jelentős fordulatot jelez a háború kezdete óta elfoglalt egyetlen regionális fővárosból.

Az egységek csütörtökön “előkészített pozícióba manővereztek” a Dnyeper keleti partján – közölte az orosz védelmi minisztérium, “szigorúan összhangban” az egy nappal korábban bejelentett visszavonulási tervvel.

Eközben az ukrán erők előrenyomultak a tágabb értelemben vett déli Herszon régióban, a jelentések szerint visszafoglaltak egy sor települést, és tovább  nyomultak Herszon város felé.

Kijev azonban aggodalmának adott hangot, hogy Oroszország bejelentett visszavonulása csak egy csel lehet, amelynek célja, hogy az ukrán katonákat potenciálisan brutális városi harcokba csábítsa a stratégiailag fontos ipari kikötőváros ellenőrzéséért, amelynek a háború előtt közel 300 000 lakosa volt.

Íme tehát, amit Oroszország által bejelentett visszavonulásáról tudni kell.

Hány orosz katona van Herszonban?

Nem világos, hogy pontosan hány orosz katona tartózkodik jelenleg Herszonban – amely azon négy régió egyikében fekszik, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök egy hónappal ezelőtt elcsatoltnak nyilvánított -, és az sem, hogy hányan állomásoztak ott, mielőtt Moszkva bejelentette a kivonulást a régió fővárosából.

Mark Milley tábornok, Ukrajna legjelentősebb nyugati szövetségesének, az Egyesült Államoknak a legfőbb katonai tisztségviselője szerdán azt mondta, hogy Oroszország 20-30 ezer katonát gyűjthetett össze a városban.

Miért vonulnak vissza, és hová vonulnak vissza?

Moszkva bejelentett terve arra összpontosít, hogy erőit a Dnyeperen túlra vonja vissza, mivel nehéz fenntartani az utánpótlási vonalakat a Herszonban lévő csapataihoz.

Műholdfelvételek és a térségből érkező jelentések szerint az oroszok az elmúlt hetekben több védelmi lövészárkot vájtak ki a vízi út keleti partján, hogy felkészüljenek a visszavonulásra.

Mikor fog kibontakozni a visszavonulás?

Moszkva nem adott tájékoztatást a kivonulás üteméről, míg Kijev egyelőre elutasította a visszavonulásról szóló híreket.

Ukrán tisztviselők hetek óta figyelmeztetnek, hogy az orosz visszavonulásról szóló bejelentéseket szkeptikusan kell kezelni. Azzal vádolták Moszkvát, hogy csapdába akarják csalni az ukrán csapatokat, és azt mondták, hogy az orosz katonák civil ruhát öltöttek magukra, hogy beolvadjanak Herszon lakosságába.

“Amíg az ukrán zászló nem lebeg Herszon felett, addig nincs értelme az orosz csapatok kivonásáról beszélni” – mondta szerdán Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója.

Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azonban azt mondta, hogy “az első jelek” arra utalnak, hogy az orosz erők valóban visszavonulnak.

Az Institute for the Study of War (ISW), a konfliktust nyomon követő agytröszt szerint a moszkvai erők legutóbbi mozgásai szintén a visszavonulásra utalnak.

“Az oroszok visszavonulása a [Dnyeper] nyugati partjáról valószínűleg nem csapda, amelynek célja, hogy az ukrán csapatokat költséges harcba csalja Herszon város közelében, ahogyan azt egyes ukrán és nyugati források sugallták” – írta az ISW csütörtöki frissítésében.

“Az ISW korábban számos jelét figyelte meg annak, hogy az orosz erők, katonai és gazdasági eszközök, valamint a megszálló elemek folyamatosan visszavonulnak” – tette hozzá az agytröszt.

A visszavonulás ütemével kapcsolatban Milley azt mondta, hogy a teljes visszavonulás több hetet is igénybe vehet.

Véleményét Oleh Zhdanov ukrán katonai elemző is megerősítette, aki szerint az orosz csapatok gyors átvonulása a folyó egyik oldaláról a másikra lehetetlen, mivel az ukrán hadsereg az elmúlt hónapokban szisztematikusan rombolta a hidakat és utakat a térségben.

A visszavonuló csapatok sebezhetőek lesznek a támadással szemben?

Az erők taktikai visszavonása bármely aktív harctérről közismerten összetett feladat, amely jellemzően veszélyekkel jár a visszavonuló csapatok számára.

Az Egyesült Királyság, Ukrajna másik fontos szövetségese csütörtökön azt mondta, hogy az orosz egységek különösen “sebezhetőek” lesznek a visszavonulás során, mivel a Dnyeper folyó mentén “korlátozott átkelőhelyek” vannak.

“Valószínű, hogy a visszavonulás több napon át fog tartani, a visszavonuló erőket fedező védelmi állások és tüzérségi tüzérségi tűz mellett” – közölte a brit védelmi minisztérium a legutóbbi napi hírszerzési jelentésében.

Zsdanov ukrán katonai elemző csatlakozott a minisztérium értékeléséhez, amely szerint a moszkvai csapatoknak a visszavonulással járó kockázatokkal kell szembenézniük.

“A fő kérdés az, hogy az ukránok megadják-e az oroszoknak a lehetőséget a nyugodt visszavonulásra, vagy a bal partra való átkelés során tüzelnek rájuk” – idézte Zhdanovot a The Associated Press hírügynökség.

“A személyzetet ki lehet vinni csónakokon, de a felszerelést csak uszályokon és pontonokon lehet kivonni, és ezeket az ukrán hadsereg nagyon könnyen lőheti” – tette hozzá.

Mi fog történni ezután?

Várhatóan az ukrán erők az elkövetkező napokban Herszon felé nyomulnak.

Közben ukrán tisztviselők figyelmeztettek, hogy Oroszország a Dnyeper keleti partján lévő megerősített állásaikból tartós tüzérségi támadásokat indíthat a regionális főváros ellen, mondván, hogy Moszkva azt a “halál városává” akarja változtatni.

Elemzők szerint még ha Ukrajna sikerrel is foglalná vissza a várost, nem valószínű, hogy erői a közeljövőben megpróbálnának keletebbre nyomulni.

“Nem valószínű, hogy az ukránok a közeljövőben nagyszabású átkelésre vállalkoznának a Dnyepr keleti partján” – mondta csütörtökön Mick Ryan nyugalmazott ausztrál tábornok.

“Ez nem csak egy nagyszabású, szándékos művelet lenne, de az orosz védelmi zónák sűrű láncolatába futna” – mondta.
“Következésképpen az ukránok – akik inkább közvetve támadnak… és belülről marják az oroszokat – más területeken más lehetőségeket fognak keresni, hogy megtisztítsák az oroszoktól a déli területeket.”

Ez fordulópont a háborúban?

Kijev számára Herszon visszafoglalása azért fontos, mert megerősítené abban a hitében, hogy képes legyőzni Oroszországot a csatatéren.

Oroszország számára a veszteség a legjelentősebb visszavonulást jelentené azóta, hogy Moszkva erőit márciusban visszaszorították Kijev külvárosából, és egyértelmű változást jelentene a kilenc hónapja tartó háború lendületében.

Moszkva erői azonban még mindig hatalmas területeket ellenőriznek Délkelet-Ukrajnában – köztük egy létfontosságú szárazföldi útvonalat, amely Oroszországot a 2014-ben elfoglalt Krím félszigettel köti össze -, valamint a keleti Donyeck és Luhanszk régiókban.

Mivel hamarosan beköszönt a zord tél, amely befagyaszthatja a meglévő frontvonalakat, Oroszország most talán arra törekszik, hogy kivárja az időt, mielőtt tavasszal újabb offenzívákat indítana, amelyeket a közelmúltbeli részleges mozgósítás során behívott több mint 300 000 tartalékos erősít.

Forrás: ALJAZEERA