A közvetlen demokrácia svájci eszközeivel a WHO-ból való kilépésért!

Nagyjából ez a szövetségi polgárjogi mozgalom új kampányának terve.

A Nicolas Rimoldi polgárjogi aktivista köré szerveződő svájci “Mass-Voll” csoport a német nyelvű szabadságmozgalomban szerzett magának hírnevet.
Most egy új, nagy célon dolgoznak: a csoport egy úgynevezett “népi kezdeményezést” tervez, amelynek végeredménye Svájc kilépése az Egészségügyi Világszervezetből.

Népi kezdeményezés a szuverenitásért
Az első lépés a petíció, de ez csak az első lépés.
A komoly rész az úgynevezett “népi kezdeményezés”. A népi kezdeményezés a népszavazás mellett a második olyan eszköz, amellyel az emberek közvetlen demokratikus politikai befolyást gyakorolhatnak. Ez alapján lehet dönteni egy új rendelkezés alkotmányba való felvételéről. A kezdeményezés célja, hogy megvédje Svájc szuverenitását a globális intézményekkel szemben.

Rimoldi számára, aki korábban a Liberális Párt tagja volt, “a WHO politikája egzisztenciális veszélyt jelent Svájcra, mint a siker modelljére”. Svájc szuverenitása, amelyet a pandémiáról szóló szerződés és az új nemzetközi egészségügyi iránymutatások aláásnak, nem összeegyeztethető a svájci alkotmánnyal.
Rimoldi: “Ez egy támadás a tagállamok nemzeti szuverenitása ellen, amit nem tűrünk!”

Mindazonáltal Svájc beleegyezett az Egyesült Államoknak az egészségügyi iránymutatások módosítására irányuló kérésébe. Alain Berset szövetségi tanácsos még januárban jelentette be a jóváhagyást, amikor annak tartalma még nem volt ismert.
Az amerikai és az uniós tervet elsősorban Afrika akadályozta meg . Már a WHO közgyűlését megelőzően “Mass-Voll” kijelentette: “A svájci nép soha nem egyezett bele abba, hogy a kormányzati hatalmat átengedje a WHO-nak. Berset szövetségi tanácsosnak nincs joga támogatni az USA kérését. Arra kérjük Önt, hogy képviselje és védje Svájc érdekeit.”

Népszavazási petíció Ausztriában is
Ez nem történt meg, és ezért a polgárjogi mozgalom elindított egy “szuverenitási kezdeményezést” (https://souveraenitaetsinitiative.ch).
A kezdet egy petíció, de ha elegendő támogatásra talál, akkor valószínűleg népszavazás is következhet. Az erőfeszítést több más polgárjogi csoport is támogatja.

Egyelőre nem világos, hogy a petíciót mikor indítják el. A “Weltwoche” méltatja a kezdeményezést: “Függetlenül attól, hogy mit gondolunk az ötletről: Svájc mindenesetre izgalmas, alapvető vita előtt állna. Milyen befolyást és hatalmat gyakorolhatnak a nemzetközi szervezetek az olyan nemzetállamokra, mint Svájc a globalizált világban? Mi az, aminek van értelme, vagy vannak korlátok?”

Érdekes módon a WHO székhelye a svájci Genfben található, ami miatt egy sikeres kezdeményezés valószínűleg különösen hosszú és fáradságos út elé néz.

Ausztriában is lesz egy népszavazási petíció a WHO világjárványügyi egyezménye ellen. Jelenleg a népszavazási petíció “No WHO/EU Health Dictate! jelenleg is gyűjti a támogató nyilatkozatokat.
A lázadó vállalkozó, Max Pucher kezdeményezte.

Forrás: TKP