A kínai állampolgároknak új lehetőségük van a gyors pénzkeresésre.

A héten bejelentett ellentmondásos új törvényekben a kínai állambiztonsági minisztérium új szabályokat tett közzé, amelyek értelmében az emberek feljelenthetik polgártársaikat bármilyen olyan tevékenységért, amely káros lehet a nemzetbiztonságra.

Az ezért járó jutalom körülbelül 2000 és 20 000 dollár között mozog, valamint „szellemi jutalom” is jár, különleges bizonyítványok formájában

– jelentette az ország állami médiája.

Bár a külföldi kémek leleplezéséért járó jutalmak nem új keletűek Kínában, az új intézkedések célja a jutalmak egységesítése és a lakosság motiválása a külföldi hírszerző ügynökségek és más ellenséges erők által jelentett fenyegetések fokozódása idején – mondta az Állambiztonsági Minisztérium egyik képviselője.

A Kínai Kommunista Párt szerint az intézkedések célja, hogy felkarolják a lakosság lelkesedését az ilyen ügyekben.

Az elmúlt években Peking a nemzetbiztonság egész társadalmat átfogó megközelítését szorgalmazta, táplálva ezzel a rivális nemzetekkel szembeni gyanakvást.

Miután a tippet eljuttatták a hatóságokhoz, az állambiztonsági szervek ellenőrzik a bejelentést, hogy igaz-e, és hogy új információkkal szolgál-e, mielőtt döntenének a jutalomról.

Az emberek bejelentést tehetnek egy forródróton vagy weboldalon keresztül, postai úton, személyesen vagy bármilyen más módon.

Ha többen adják ugyanazt a tippet, akkor az kapja meg a jutalmat, aki először jelentette.

Az új szabályokat a nyugati és a kínai közösségi oldalakon egyaránt vegyes reakciókkal fogadták, egyesek „szörnyűnek” nevezték, és Kelet-Németország hírhedten elnyomó Állambiztonsági Minisztériumához, a Stasi-hoz hasonlították.

A kínai lakosság számára nem idegenek az ilyen közösségi megfigyelési programok, miután a kormány az elmúlt években ellentmondásos módon elkezdte bevezetni az ún. „társadalmi kredit rendszert”.

Az először 2014-ben bejelentett erkölcsi rangsorolási rendszer elméletileg arra irányul, hogy a polgároknak viselkedésük és tetteik alapján társadalmi pontszámot adjon, a rossz pontszámok esetén pedig korlátozzák a polgárok hozzáférését olyan dolgokhoz, mint az utazás és az otthoni internet.

Forrás: neokohn