Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, örül annak, hogy néhány külföldi vállalat elhagyta Oroszországot, mert a saját nevelésű vállalkozások átvehetik a helyüket, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy Moszkva továbbra is megtalálja a módját a fejlett technológia és luxuscikkek beszerzésének.

Putyin az ukrán inváziót fordulópontnak nevezte az orosz történelemben: Moszkva lázadását az Egyesült Államok ellen, amely szerinte megalázta Oroszországot a Szovjetunió 1991-es bukása óta. Ukrajna azt állítja, hogy a túlélésért küzd.

A háború halála és borzalmán kívül a konfliktus és a Nyugat kísérlete, hogy oroszországot büntetésként elszigetelje, megnyomorította a globális gazdasági növekedést, és inflációs hullámot váltott ki, mivel a gabona, az étolaj, a műtrágya és az energia ára emelkedik.

A háború óta számos nagy külföldi befektető – a BP-től (BP.L)-ig a McDonald’s Corp-ig (MCD.N) – lépett ki, éppen akkor, amikor az orosz gazdaság a szovjet összeomlást követő évek óta a legsúlyosabb visszaeséssel néz szembe.

“Néha, amikor azokra nézel, akik elmennek, talán hála Istennek? Elfoglaljuk a réseiket: az üzletünket, a termelésünket – ez már nőtt, és biztonságosan fog ülni a partnereink által előkészített földön” – mondta Putyin.

A volt szovjet államok vezetőihez intézett videokapcsolaton keresztül Putyin azt mondta, hogy az olyan luxuscikkek, mint a banditák által kedvelt Mercedes a posztszovjet Oroszország káoszában, továbbra is rendelkezésre állnak, bár elismerte, hogy ezek egy kicsit drágábbak lehetnek.

“Ez egy kicsit drágább lesz számukra, de ezek azok az emberek, akik már vezették a Mercedes 600-asait, és továbbra is ezt fogják tenni. Biztosíthatom önöket, hogy bárhonnan, bármelyik országból behozzák őket.”

Putyin szerint Oroszországnak továbbra is szüksége van a fejlett gazdaságok fejlett technológiáihoz való hozzáférésre.

“Nem fogjuk elvágni magunkat ettől – egy kicsit ki akarnak szorítani minket, de a modern világban ez egyszerűen irreális, lehetetlen.”

Nem részletezte, hogy Oroszország hogyan találná meg a módját, hogy fenntartsa a nyugati alkatrészekhez és szoftverekhez való hozzáférést.

Putyin azt ígérte, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló nyugati kísérletek kudarcot vallanak, mondván, hogy a fejlett gazdaságok inflációs spirállal, törött ellátási láncokkal és élelmiszerválsággal küzdenek, éppen akkor, amikor a globális gazdasági hatalom központja Ázsiába költözött.

A nyugati szankciók gerjesztették az orosz inflációt, miközben az ellátási láncokat sújtották, bár Putyin azt mondta, hogy az ország jól megbirkózik, és Hogy Oroszország elfordul a Nyugattól Kína, India és más hatalmak javára.

“Vállalkozásaink képviselői természetesen problémákkal szembesülnek, különösen az ellátási láncok és a közlekedés területén. Ennek ellenére mindent ki lehet igazítani, mindent fel lehet építeni egy új módon” – mondta Putyin.

“Nem veszteségek nélkül egy bizonyos szakaszban, de segít abban, hogy erősebbek legyünk. Mindenesetre határozottan új kompetenciákat szerzünk, gazdasági, pénzügyi és adminisztratív erőforrásainkat az áttörést jelentő területekre összpontosítjuk.

Az orosz központi bank csütörtökön 11 százalékra csökkentette irányadó kamatát, és azt mondta, hogy idén további csökkentésekre van lehetőség, mivel az infláció a több mint 20 éves csúcsról lassul, és a gazdaság zsugorodás felé halad.

Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója több ezer embert ölt meg, további milliókat telepített ki, és félelmet keltett az 1962-es kubai rakétaválság óta Oroszország és az Egyesült Államok közötti legsúlyosabb konfrontációtól.

Putyin szerint az Egyesült Államok Ukrajnát arra használja, hogy a NATO bővítésével fenyegesse Oroszországot, Moszkvának pedig védekeznie kellett az orosz ajkú emberek üldözése ellen.

Ukrajna és nyugati szövetségesei elutasítják ezeket, mint alaptalan ürügyeket, hogy megtámadjanak egy szuverén országot.

Forrás: Reuters