Meloni Zelenszkijnek: légy erős, őrizd meg rendíthetetlen hited! 
Vajon mit üzen majd Orbánnak?

Hű támogatásáról biztosította az ukrán népet szabadságharcában Giorgia Meloni, az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek párt és a jobbközép koalíció vezetője a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek írt üzenetében kedden késő este.
Meloni Twitter-fiókjában jelent meg az Ukrajna elnökéhez intézett angol nyelvű bejegyzés.

A MINISZTERELNÖK-JELÖLT ARRA BUZDÍTOTTA ZELENSZKIJT, HOGY LEGYEN ERŐS, ÉS ŐRIZZE MEG RENDÍTHETETLEN HITÉT. ÜZENETE VÉGÉRE BEILLESZTETT EGYMÁS MELLÉ EGY OLASZ ÉS EGY UKRÁN ZÁSZLÓT.

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az ukrán elnöknek a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokat követő üzenetére reagált, amelyben Zelenszkij gratulált neki a győzelemhez.

Az ukrán elnök köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért, melyet Olaszország nyújt Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni küzdelemben. Zelenszkij hozzátette, hogy együttműködésre számít az új olasz kormánnyal is.

A választásokon győztes szövetség másik pártja, a Matteo Salvini vezette Liga szankciók helyett a béke előmozdítását sürgeti. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pedig utolsó kampányvideójában Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett állt ki.

Az ukrajnai háború kezdete óta a Mario Draghi vezette kormány három alkalommal küldött Kijevnek fegyverszállítmányt, amit a korábban ellenzékben levő Olasz Testvérek, valamint a nemzeti egységkormány tagjaként a Liga és a Hajrá Olaszország is megszavazott.

Közben az általában jól értesült olasz la Repubblica lap egy olyan cikket közölt, amely szerint a leköszönt olasz miniszterelnök, a jó európai kapcsolatokat ápoló Mario Draghi három feltétellel vállalta, hogy segít a magas költségvetési hiány miatt kormányzását nehéz helyzetből kezdő Meloninak “elsimítani” ellentéteit Brüsszellel, Párizzsal és Berlinnel. A feltételek pedig ezek lennének:

  • Ukrajna támogatása,
  • lojalitás a NATO-hoz,
  • költségvetési körültekintés