Minden korábbinál súlyosabb energiaválság alakulhat ki az orosz-ukrán háború miatt – ettől tart a nemzetközi energiaügynökség vezetője. Azt mondja, hogy most nem „csak” kőolajválság van – amely egyébként önmagában is megrengette a világgazdaságot néhány alkalommal a hetvenes és a nyolcvanas években – hanem egyszerre van „olajválság, gázválság és villamosenergia-válság”. Ilyet még nem látott a világ, így azt sem tudni, mi lesz belőle – közölte az M1 Híradója.

Izzó szén fölött sülnek a fa pálcikára tűzött húsok. Készül Görögország egyik nemzeti étele, a szuvlaki, amit a helyiek és a turisták is szívesen fogyasztanak. Az utóbbi időben azonban egyre több olyan ember van, aki egy adag szuvlakit sem engedhet meg magának. Az étel átlagosan 30 százalékkal többe kerül, mint egy éve.

Régebben három-két szuvlakit vettem, ma már csak egyet, mert nagyon drága, és közben nagyon alacsonyak a bérek is” – panaszkodott egy görög nő. Vannak vendéglők ahol a szuvlaki ára már majdnem eléri a négy eurót. A vendéglátósok azt mondják: folyamatosan érezni a forgalom csökkenését. De ha nem emelik az árakat, akkor csődbe mennek.

Nem tudom fenntartani az üzletet, amíg az alapanyagok emelkednek, addig emelnem kell az árakat, és aki ki tudja fizetni az ehet. Különben nem tehetünk másként, be kell zárni” – mesélte egy athéni étteremnek a tulajdonosa. Nem csoda, hogy emelkednek az élelmiszer árak:

Görögországot ugyanis 28 éve nem látott infláció sújtja.

A fuvarköltségek, az élelmiszerek és az üzemanyagok is drágulnak. Európában a legdrágább országok között van Görögország: ott a 95-ös benzin literenkénti ára például átszámítva majdnem eléri a 900 forintot.

Az energiaválság azonban nemcsak a mediterrán országot érinti. Európa-szerte mindenhol kilőttek az energiaárak. A drágulás már a háború előtt elkezdődött, amit a konfliktus és a szankciók csak tovább fokoztak. Egyre több energetikai szakértő beszél arról világszerte, hogy évtizedek óta nem tapasztalt energetikai válság közeleg.

A nemzetközi energiaügynökség egyik vezetője a német Spiegel-nek adott interjújában arról beszélt: „most egyszerre van olaj-, gáz- és villamosenergia-válság.” A Harvard Egyetem professzora, Jason Bordoff, úgy fogalmazott: „a világ az 1970-es évek óta a legrosszabb energia krízis küszöbén áll.”

A nemzetközi energia fórum főtitkára pedig a CNN-nek adott interjúban úgy fogalmazott: „világszerte komoly problémával állunk szemben, amelyre a politikai döntéshozók csak most ébredtek rá.”

Amíg Európa-szerte érezteti hatását az energiaválság, addig Magyarországon a lakossági fogyasztókat védik a kormány intézkedései” – mondta az Oeconomus gazdaságkutató alapítvány vezető kutatója az M1-en.

Pásztor Szabolcs emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióban itthon kell a legkevesebbet fizetni az üzemanyagért.

De a gáz és az áram is a legolcsóbbak között van. A kutató arra számít, hogy világszerte folytatódik az áremelkedés, de a magyar kormány továbbra sem szabadítja rá a magyar emberekre a piaci árakat.

„Sem az európai unióban, sem a világpiacon az élelmiszerárak növekedése nem érte el a tetőfokát. Ennek tükrében gyanítom, hogy a kormányzat továbbra is elkötelezett marad annak érdekében, hogy az élelmiszerárak növekedését csökkentse, mérsékelje, és én azt gondolom, azt valószínűsítem, hogy igyekszik majd a kormányzat különböző eszközökkel továbbra is támogatni a fogyasztókat, háztartásokat árstop jellegű intézkedésekkel” – fejtette ki.

Pásztor Szabolcs kiemelte, hogy egyre több uniós ország gondolkozik a magyar rezsicsökkentéshez hasonló intézkedések bevezetésén, mert egyre többen szembesülnek azzal, hogy meg kell védeni a lakosságot a piaci körülményektől.
Forrás: Hiradó.hu