Ha Oroszország teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállítást, az azt eredményezheti, hogy januárra a kontinens országai kifogyhatnak a gázból – írja a Bloomberg.

Mindezt a Wood Mackenzie Ltd. nevű tanácsadócég közölte a hírügynökséggel. Ha az oroszok most leállítják a szállítást, az azt eredményezi, hogy a fűtési szezon őszi kezdetéig nem sikerül felölteni a gáztározókat Európában,

ÉS A JANUÁRI FŰTÉSI CSÚCSIDŐBEN A KONTINENS ORSZÁGAI KIFOGYHATNAK A GÁZBÓL.

A cég szerint az Európai Unió minderre néhány ellenlépéssel válaszolhat ugyan, például a cseppfolyósított gáz (LNG) importjának volumenét is növelhetik, de az importkapacitás ezen a téren erősen korlátozott. Vagyis az ellenlépésekkel együtt sem tudnák kiszolgálni a piaci fogyasztást az orosz gáz nélkül.

Az orosz Gazprom szerdán harmadával csökkentette az Északi Áramlat vezetéken szállított gáz mennyiségét, ahol így már csak napi 67 millió köbmétert szállítanak az eddigi százmillióhoz képest (a háború kezdete előtt ennél is többet, 167 millió köbmétert szállítottak). Az Európai Unió az utóbbi időben más államokkal is leszerződött a gázimport biztosítása érdekében, de ezek a megállapodások még nem elegendők ahhoz, hogy teljesen kiváltsák az orosz függőséget.