A szaúdi hatóságok „homoszexualitásra utaló (szivárvány) színű”, és „a muszlim vallással ellentétes” játékokat és öltözeteket koboztak el a főváros üzleteiben – jelentette a szaúdi állami média szerdán.

„Ellenőrizzük a muzulmán hittel és a közerkölccsel ellentétes termékeket, és azokat, amelyek a homoszexualitás színeit viselik, a fiatal nemzedéket célba véve”

– jelentette ki a szaúdi kereskedelmi minisztérium egyik illetékese az el-Ahbaríja kormányzati televízió riportjában.

A televízió tudósítása szerint az elkobzott termékek között szerepelnek egyebek mellett sokszínű szoknyák, kalapok és táskák. „A homoszexualitás zászlaja ott van egy rijádi boltban” – fogalmazott a szaúdi tudósító, aki szerint „ezek a színek mérgezett üzeneteket” küldenek a fiataloknak.

A szivárványszínű zászló az LGBT (leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű) közösségek jelképe.

A homoszexualitás halálbüntetéssel járó bűncselekménynek minősül a vahhábita királyságban, amely az iszlám törvénykezés, a saría szigorú alkalmazásáról ismert.

Áprilisban Szaúd-Arábia kérte az amerikai Disney vállalatot, hogy a „Doctor Strange az őrület multiverzumában” című filmjéből vágják ki az LGBT-re vonatkozó utalásokat. Ezt a filmstúdió elutasította, így a filmet végül nem vetítették az arab országban.

A Lightyear című, 2022-es amerikai számítógépes animációs kaland-akciófilmet, amelyben két nő csókolózik, szintén betiltották Szaúd-Arábiában és bő tucatnyi más országban – közölte egy, a Disneyhez közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékes. A szaúdi hatóságok nyilvánosan nem foglaltak állást a kérdésben.

Decemberben Katarban foglaltak le szivárványszínű játékokat. Június elején Kuvaitban a külügyminisztériumba kérették az amerikai ügyvivőt, hogy tiltakozzanak a nagykövetségnek az LGBT-közösséget támogató Twitter-üzenetei ellen.

Forrás: neokohn