• Az orosz erők a keleti Szeverodonyeck városának nagy részét már ellenőrzésük alatt tartják. (1. kép) Az orosz erők koncentrálása azonban sebezhető pontokat okoz Oroszország számára Herszon megyében, ahol az ukrán ellentámadások folytatódnak. Herszon kritikus terep, mert Ukrajnának ez az egyetlen olyan területe, amelyet az orosz erők ellenőriznek a Dnyipro folyó nyugati partján.

• Ukrajna üdvözölte az uniós szankciókat, de bírálta az „elfogadhatatlan” késedelmet. Zelenszkij Zuzana Kaputova szlovák elnök mellett Kijevben megjegyezte, hogy 50 nap telt el az ötödik és a hatodik szankciócsomag között.

• Belső értesülés: a Davosi világgazdasági fórumon a színfalak mögött a németek és franciák közölték Ukrajnával: tárgyaljon most Oroszországgal, különben csökkenhet az európai támogatás.

• Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy precíziós irányítású rakétákat küld Ukrajnába, amelyek akár 40 mérföldes távolságból is célba találhatnak. A küldeni tervezett irányított többszörös kilövésű rakétarendszer nagyjából kétszer akkora hatótávolságú, mint az USA által Ukrajnának biztosított M777 tarackok. Az irányított többszörös kilövésű rakétarendszer (GMLRS) küldésének célja Ukrajna tűzerejének növelése az ország Donbász régióját megszálló orosz csapatok ellen anélkül, hogy lehetővé tenné Kijev számára a háború kiterjesztését az orosz területekre.

• Az Afrikai Unió figyelmeztette az EU vezetőit, hogy az ukrajnai kikötők moszkvai blokádja élelmiszerhiány és áremelkedés „katasztrófális forgatókönyvét” kockáztatja. Szenegál elnöke, Macky Sall, a szervezet elnöke azt mondta, „a legrosszabb talán előttünk áll”, ha a jelenlegi globális élelmiszer-ellátási trendek folytatódnak.

• ERDOGAN a The Economist-nak írt véleménycikket https://www.economist.com/…/recep-tayyip-erdogan-on… arról, miért ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. „Mivel minden NATO-szövetséges elfogadja Törökország kritikus fontosságát a szövetségben, sajnálatos, hogy egyes tagországok nem ismerik fel teljesen az országunkat érő bizonyos fenyegetéseket. Törökország fenntartja, hogy Svédország és Finnország felvétele veszélyeket rejt magában saját biztonságára és a szervezet jövőjére nézve. Jogunk van elvárni azoktól az országoktól, amelyek az 5. cikk értelmében a NATO második legnagyobb hadseregétől várják védelmüket, hogy megakadályozzák az Európai Unió és Amerika által terrorista szervezetnek tekintett kurd PKK toborzását, adománygyűjtését és propagandatevékenységét.”

• Az orosz kormánynak nagy hagyománya van a területi viták felvetésében bármely szomszédos országgal szemben, amely csatlakozni kíván a NATO-hoz, mert Moszkva reméli, hogy az állítólagos viták léte lelassítja vagy akár meg is állítja ezen aspiránsok csatlakozási folyamatát a transzatlanti szövetséghez.
Május 23-án Vlagyimir Chizov, Oroszország állandó európai uniós képviselője a moszkvai Rosszija-24 rádióadóban azt mondta, https://ria.ru/20220523/finlyandiya-1790173607.html… hogy Finnország NATO-csatlakozási kérelme két aggályos kérdést vet fel Moszkvában.
Az első az Åland-szigetek státuszát érinti, „amelyek nemzetközi megállapodás szerint demilitarizált státusszal rendelkeznek”.
A második pedig a Saimaa-csatorna jövőbeni állapota, amely a finn tavakat köti össze a Finn-öböllel, de áthalad orosz területen. Moszkva 50 évre kiadta bérbe Helsinki-nek a földjét e csatorna mentén, de továbbra is nyitott kérdés, hogy mit fog tenni Oroszország, ha Finnország az észak-atlanti szövetség tagja lesz. Moszkva ellenzi a szigetek különleges státuszának bármilyen megváltoztatását, bár a Nyugat ragaszkodhat ehhez, mivel valószínűleg Finnország és Svédország is felveszi a NATO-ba. Oroszország viszont változtatásokat akarhat a Saimaa-csatornát szabályozó egyezményekben. „Meglátjuk” – mondta a nagykövet

• Cai Jing-ven tajvani elnök kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok „együttműködést” tervez a nemzeti gárdája és a tajvani hadsereg között. Biden amerikai elnök már a minap feldühítette a Kínai Kommunista Pártot, amikor május 23-i nyilatkozatában kijelentette, hogy Amerika katonailag beavatkozik Tajvan védelmében, ha megtámadják, és kijelentette, hogy ez az „elkötelezettség-vállalásunk”.

Káncz Csaba jegyzete/Facebook