Nyomorgás és megszűnő sajtószabadság: Orbán ellenére elképesztő profitok, titkos svájci mecénás és növekvő profit

Eljött ismét május vége, ami minden számviteli szakember életében egy második karácsonnyal ér fel – hiszen ilyenkor ér véget egy hathónapos szenvedés, ami a beszámolók összeállítását, könyvvizsgálatát, javítgatását, elfogadását és feltöltését megelőzi.

Mivel mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon 2010 óta már rengetegszer megszűnt a szólásszabadság, ezért kíváncsian vártuk, hogyan alakult egyes ellenzéki médiaszolgáltatók pénzügyi helyzete: hogyan birkóznak meg a diktatúrával.

A KLUBRÁDIÓ ÉS A SVÁJCIFRANK-MILLIOMOS, REJTÉLYES ANGYAL

2021 februárjában járt le hétéves sugárzási engedélyük a 92,9-es frekvencián – pont a beszámoló összeállításakor –, és hát sajnos nem sikerült meghosszabbítani. Bár a vonatkozó hazai per már lezajlott, az uniós eljárások még folyamatban vannak, magyarul: tavaly február óta csak az interneten hallgatható a Klubrádió adása.

Ugyanakkor a rádió 2019 óta stabilan növekvő árbevétellel büszkélkedhet: 2021-ben 54,5 millió forintot ért el, amit főleg médiareklámokból sikerült összehozniuk. Egyúttal kimutatnak 3 millió export árbevételt is: ezek szerint már külfüldi szervezetek is hirdetnek náluk.

Sokkal érdekesebb az Egyéb bevételek kategória: a 2020-as 573 millióról 592 millió forintra növekedtek ezen a soron. Szerencsére azt is megosztják velünk, hogy ez az összeg miből tevődött össze:

  •  Szabad Sávért Alapítvány támogatása: 364,4 millió forint
  •  Hadd Szóljon! Egyesület: 40,8 millió forint
  •  Tartozáselengedés: 183 millió forint
  •  Különböző egyéb bevételek: 4,4 millió forint
  •  Összesen: 592,7 millió forint

Ez a tartozáselengedés minket nagyon érdekel, mit mond a beszámoló?

A legnagyobb természetes személy hitelező a tárgyévben mintegy 412 ezer svájci frank és mintegy 44 millió forint tartozást engedett el.

Szóval van egy természetes személy (magánszemély), aki nem csupán rengeteg pénzt ad kölcsön a Klubrádiónak, de még iszonyat összegeket is enged el nekik. Ez a 412 ezer frank év végi árfolyamon 146,5 millió forintot ért nekik, és akkor még ehhez jött a további elengedett 44 millió forint.

Mivel nagyon kíváncsiak lettünk, hogy mennyire egyszeri tétel ez, gyorsan megnéztük a 2020-as év kiegészítő mellékletét. Hát ez a titkos angyal már akkor is megjelent:

A legnagyobb természetes személy hitelező a tárgyévben 600.000 svájci frank tartozást engedett el. 

Ez a 600 ezer frank most olyan 224 millió forintot érne… Eszünkbe jut a Kelly Family slágere a 90-es évekből:

Néha azt kívánom, bárcsak egy angyal lennék…

Nos, úgy tűnik, a Klubrádiónak van egy ilyen védőangyala, aki két év alatt több mint egymillió frank tartozást elengedett nekik. Elképesztő ez az önzetlen nagyvonalúság.

De vajon ki lehet az? 

Persze az árbevétel is csak egy dolog, bár nagyon fontos mérőszám. De hogy alakult a nyereségesség? Nos, megnyugodhatunk: az is kiválóan.

2019-ben 224 millió, 2020-ban már 274 millió, tavaly pedig már 285 millió forintnyi profitot tehettek zsebre a Klubrádiónál. Akárhányszor is olvassuk újra, ez elég meggyőző emelkedés.

Diktatúra van és nyomorgás.

Érdekesség, hogy mennyire fizetik meg alkalmazottaiakat: a személyi jellegű költségek és a létszám alapján havi bruttó átlag 380 ezer forintot költöttek az állományra fejenként járulékokkal együtt, ami ugyanakkor nem tűnik túl nagyvonalúnak – bizonyára a jobb fizetéseket inkább beszámlázással oldhatják meg.

A tárgyi eszközöknél figyelemreméltó egy 29 milliós emelkedés, egészen pontosan idegen tulajdonú (minden valószínűség szerint bérelt) ingatlanon végeztek ilyen értékben beruházást, felújítást.

DE HOGY KI LEHET A TITKOS ANGYAL…

Ugyanis a Rövid lejáratú kötelezettségek soron a rádió adóssága 384 millióról 128 millió forintra csökkent 2021-re. Itt említik a beszámolóban a Brit Media Kft.-t: ennek korábbi tagi kölcsönéből, illetve egy új tulajdonosi kölcsönből tevődik össze a maradék 128 millió. A Brit Media már több médiacég kapcsán is szerepelt a magyar sajtóban: 100%-os tulajdonosa a Michaeli, Schwartz & Brit Zrt., amelyben Shabi Michaeli izraeli-grúz állampolgár tulajdonos, és nem mellesleg érdekelt a 168 órában és az ELLE Magazinban is. Persze itt nem természetes személyekről beszélünk, az ő kilétüket pedig sajnos továbbra is homály fedi.

Az eredménytartalékot pedig mindig nézzük meg, hiszen a mérlegben ez a sor mondja a legtöbbet a vállalkozás hosszú távú, göngyölített nyereségességéről. Ez még mindig masszívan negatív (-862 millió forint), ugyanakkor 224 milliót javult tavalyhoz képest. Ne feledjük, ebből 183 millió tartozáselengedés.

MAGYAR RTL ZRT. ÉS AZ EGYMILLIÓS ÁTLAGBÉREK

Érdekes idősort elemezhetünk: éveken keresztül „plusz nullás” (valójában +1 milliárd körüli) adózott eredmények után hirtelen +27,7 milliárdos profit, gratulálunk! Mi történt?

Az RTL árbevétele is szépen, stabilan növekszik: 2019-ben még 40 milliárd, 2020-ban már 41 milliárd, 2021-ben hirtelen 47,4 milliárd forint. Tényleg rekordmagas lehet az infláció… Alkalmazotti létszámuk a járvány alatt szintúgy növekedett: még idénre, 2022-re is további  hatvan fővel növelték az állományt.

Az átlagbéreknél érdekes (pofátlan) összeget kapunk, akárhányszor is számoljuk újra: a 2021-es 352 főre vetítve a 4,3 millárdos bérköltséget havi átlag bruttó 1 millió forintot kapunk. Nem rossz! 

Sokan hitetlenkednek mindig a Facebookon, amikor a KSH átlagbérre vonatkozó számait látják, hát tessék, ne is keressetek tovább. Bár minket persze a medián is érdekelne… De az egészen világosan látszik, hogy az ellenzéki bulvár veszélyes üzem, és a német tulajdonos nem fél erre bőkezűen forrást biztosítani.

Jól ment a behajtási osztálynak is: 2021-re kétmilliárd forinttal csökkentették le követeléseiket, bravó. Az RTL, bankszámláit nézve összesen 2,4 milliárd forintnyi pénzállományon ült év végén. Eredménytartalékuk, azaz göngyölített nyereségük 8,2 milliárd forint – tehát a tévécsatorna tartósan, masszívan nyereséges.

Megéri ellenzéki médiaszolgáltatónak lenni Magyarországon 2010 után is, úgy látjuk.